Свързани новини

22.07.2009 11:27

Б. Велчев: Докладът изразява ясен напредък

Видян 1423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този доклад изразява ясен напредък в определени ключови области и за съжаление той е недостатъчен, заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседание по повод доклада на ЕК за правосъдие и вътрешни работи, информира БГНЕС.


Велчев подчерта, че заключенията му се основават на разпространената по-рано чернова и още не е запознат с окончателния текст на доклада.
Според Велчев България трябва да се съобрази с препоръките на Брюксел, а следващият доклад дори ще изглежда по-добре. „Фактът, че в резултат на прилагането на механизма на проверка и сътрудничество през последните 365 дни, ЕК констатира известен напредък в редица ключови области, където до този момент, подобен напредък не беше констатиран, означава, че този механизъм работи добре, коментира Главният прокурор в отговор на въпрос, докога ще чакаме следващият доклад да бъде по-добър, и ще търпим критики.
Според него механизмът трябва да бъде използван, докато дава резултати.
„Дали има политически натиск, може да ви отговори всеки един от хилядите магистрати в България, защото той винаги е уникален“, коментира Велчев. Той отрече през него да са минавали искания за оказване на натиск. Той обаче, може да бъде не само политически, отчете главният прокурор.“Представете си , че работите в един малък град , където всички се познават от години... нима това не е натиск“, попита риторично Велчев. За съжаление, не всичко, което е прогресивно и е добра европейска практика, е технически приложимо у нас, включително по финансови съображения, коментира Велчев идеята за ротация на магистратите в различни региони на страната.
Звеното във ВКС на Маргарита Попова, бъдещият правосъден министър, ще продължи да работи добре, дори и тя да не е начело. Много вероятно е, нейният заместник да е жена, посочи Велчев. За справката на имотите на Доган, възложена на НАП прокурорът призна, че срокът изтича тези дни, след което информацията ще бъде реализирана.
Нашето тълкувание е, че сме длъжни да препратим подобни искания до съответния орган, в такъв случай към Конституционния съд, коментира Велчев жалбите на РЗС и Синята коалиция за касиране на резултатите от изборните секции в Турция. Най-вероятно това ще стане още днес, допълни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби