Свързани новини

22.07.2009 08:38

Експерти на ООН предлагат помощ за разследването на убийството на Естемирова

Видян 1589 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Седем независими експерти на ООН са предложили помощта си на Русия за разследване на убийствата на правозащитници, адвокати и журналисти в Северен Кавказ, сред които и неотдавнашната смърт на Наталия Естемирова, която действаше в Чечения, предаде БГНЕС.


"Предлагаме помощта се на руските власти поради липсата на възможност за ефикасно и независимо разследване на убийствата на защитници на човешките права през последните години и за подвеждане под отговорност на виновните", се посочва в съвместно комюнике на 7-те експерти на световната организация. Според тях, това би сложило край на сегашния цикъл на безнаказаност.
Експертите са специалните докладчици на ООН за незаконните убийства Филип Алстън, за правото на свобода на изразяването Франк Ла Рю, по изтезанията Манфред Новак, по положението на правозащитниците Маргарет Секагия, за независимостта на съда Леандро Деспуй, за престъпленията срещу жени Якин Ертюрк и за безследно изчезналите Сантяго Коркуера Кабезут.
Заявленията на руските ръководители за тяхното желание да заловят и накажат убийците на Наталия Естемирова "нямат никаква стойност докато властите не предприемат мерки, които да стигат по-далеч от това, което е правено в миналото и което твърде често води до един цикъл на безнаказаност", се подчертава в документа на експертите.
Наталия Естемирова, бивша журналистка и сътрудничка на неправителствената организация "Мемориал" бе отвлечена на 15 юли в Чечения и бе открита застреляна няколко часа по-късно в съседната република Ингушетия, в руската част на Кавказ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог