Свързани новини

14.07.2009 17:14

Нов вид телефонни измами

Видян 9943 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов вид телефонни измами се появиха в страната и все по-често доверчиви хора стават техни жертви, научи 19`. Далаверата се различава от класическата схема за даване на пари, заради предизвикана катастрофа, защото наглите апаши вече залагат предимно на фалшиви игри. Измамниците ви убеждават по телефона, че сте спечелили голяма награда, но трябва да дадете определена сума за участието си. На въпрос как номерът на "спечелилия" е попаднал сред всички в томболата, жената по телефона обяснява, че в жребия участват всички клиенти на съответния мобилен оператор. Друг все по-популярен трик при телефонните измами е да се настоява "спечелилият" да купи ваучери за предплатени карти за мобилни телефони и да продиктува кода за зареждане. В повечето случаи жертвите биват убедени да купят ваучери за поне 100 лева.
Разпространен е и друг вид измама, като отново по телефона се предлагат консумативи за офис. За да се привлече жертвата, "доставчикът" предлага по-ниски цени от пазарните на стоката. Заявката се приема, а на жертвата се обяснява, че доставката става до 24 часа. Плащането трябва да бъде с пощенски запис до поискване и никога с наложен платеж или по банкова сметка.
Наглите апаши дори имат изработени трикове, ако потенциалната жертва се разубеди. Използват се заучени фрази от типа „Не искате да си получите наградата“ или „ Да разбирам ли, че не искате да си вземете спечеленото“. Така се цели да се въздейства психически на жертвата и тя да бъде твърдо убедена, че наистина е спечелила награда и е въпрос само на добро желание да бъде получена.
Успоредно с новите телефонни измами продължават и класическите далавери с искане за пари за освобождаването на роднина, който е предизвикал катастрофа. На 9 юли около 16.30 часа на домашния телефон на 84-годишния мъж в Пловдив се обадила жена, която се представила за дъщеря му. С тревожен глас непозната обяснила, че е претърпяла катастрофа, блъснала е дете и е задържана в ареста.
За “освобождаването й” били необходими 60 000 лева.
Без да се поколебае пенсионерът предал крупната сума на измамниците.


Както 19` вече писа за бум на телефонните измами съобщават от Районното полицейско управление в Асеновград. Само за един ден са били регистрирани цели 38 опита за телефонни измами в региона, което според полицията е своеобразен рекорд.


Младежи често заговарят хора по улицата и ги агитират, че могат да участват в телевизионна игра в предаването на известно лице от малкия екран. Задават елементарни въпроси, след което съобщават, че печелите солидна сума. Ако се колебаете да се включите в играта - в измамата се включва съучастник на измамниците, който приема да участва, печели и пред очите ви получава сумата. Ако не разполагате в момента с достатъчно пари ви уговарят втора среща, на която да представите уговорена сума. Когато при втората среща им се покажат парите, те ги грабват и бързо изчезват с тях.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на