Същевременно, след журналистическо разследване бе установено, че лечебното заведение е източвало НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение. Спасов беше освободен от длъжност, след 23 години власт, а Съветът на директорите бе подменен.

Свързани новини

11.07.2023 09:46

Направилият си мезонет в Правителствената болница стана декан на Медицинския факултет в СУ

Видян 2295 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проф. д-р Любомир Спасов беше избран за декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е станало с 51 гласа "за", с 9 гласа "против" и с 20 гласа "въздържал се", на общо събрание на Медицинския факултет, състояло се 30 юни, съобщи пресцентърът на висшето училище, предаде OFFNews.bg.



Името на бившия директор на болница "Лозенец" се свързва с данни за незаконни трансплантации, за които стана известно по времето на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В схемата бяха замесени млади донори от Украйна и Молдова, които са дарили органи за "богатите си лели и чичовци" от Израел, Германия, Япония и др.



Същевременно, след журналистическо разследване бе установено, че лечебното заведение е източвало НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение. Спасов беше освободен от длъжност, след 23 години власт, а Съветът на директорите бе подменен.



Само преди месец бяха изнесени повече данни за луксозния апартамент от 500 квадрата, изграден по времето на ЛЮбомир Спасов, който е служел за релакс на бившия директор.



"Това не е апартамент, а кабинет с помощни помещения, в който има и място за почивка и възстановяване, което съм ползвал за релакс, когато съм оперирал по 15 часа в денонощието", обясни Спасов.



В изявление пред в. "24 часа" , той нарече репортажа на Нова телевизия кампания срещу избирането му за декан на Медицинския факултет



"Защо правят този скандал точно сега, аз от 2 години не съм в болницата? На 23 юни предстои избор за декан на Факултета по медицина на Софийския университет, на който аз съм кандидат, затова нормалната реакция е да ме оклеветят и набедят", каза професорът пред вестника.



Очевидно "атаката" е била неуспешна, тъй като той все пак оглави факултета, за който имаше амбиции.



Междувременно от Софийска градска прокуратура обявиха, че провеждат "детайлно разследване, в рамките на което се ползват инструментите на международната правна помощ. Изпратени са две молби за международна правна помощ и една европейска заповед за разследване. Към момента не е получен отговор на едната от двете молби, все още няма повдигнати обвинения".



Спасов вече е бил декан на факултета до 2019 г. Той е завършил с отличие висшето си образование в Медицинска академия в София. През 1998 г. придобива специалност по обща хирургия, а от 2000 г. е специалист по кардиохирургия. През 2007 г. придобива образователната и научна степен доктор по медицина, а през 2008 г. се хабилитира и заема академичната длъжност доцент. През 2012 г. е избран за професор. През 2013 г. придобива диплома от Европейския борд по хирургия за квалификация в трансплантационната хирургия, се посочва в справка от висшето учебно заведение.



Има специализации по кардиохирургия и органна трансплантология във водещи клинични центрове в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Словения и Италия. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и е член на Българския лекарски съюз. От 1998 г. до 2021 г. е директор на Университетската болница "Лозенец", съобщават от СУ.



Впоследствие лекари-преподаватели изпратиха отворено писмо до медиите, в което обвиниха Спасов в натиск.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Ми, така стават нещата на тази територия 11.07.2023 22:15

    Правешкият вол, Валката Златев е спонсор на СУ. Не е изключено и да са му трансплантирали я бъбрек, я тестиси от сибирски елен в мезонета на вундер касапа Любчо. Дядо Бойкий Бариска и той е в списъка на заподозрените пациенти...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,