Хр. Иванов

Свързани новини

06.06.2023 17:06

Хр. Иванов: Претендент №1 за бг еврокомисар и €300 000 бонус

Видян 8125 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на Да, България, ДБ и новата коалиция с ГЕРБ Христо Иванов е най-вероятният наследник на Мария Габриел на овакантения от нея пост на еврокомисар. Постът осигурява 20 000 евро месечна заплата без екстрите за още няколко хиляди евро, безброен щат за назначаване на близки с щедри възнаграждения, а също така и бонус 300 000 евро за трудоустройване на комисаря след приключване на мандата. В този случай за получаването му трябва да се чака само една година.


Възможните пречки пред него са няколко. Първо, партията му не е член на ЕНП, а именно неин представител, освен на ГЕРБ, е Мария Габриел. Европейската народна партия вероятно приема по някакъв начин неудобна за нея, в светлината на идващите само след 11 месеца евроизбори, коалиция с политическите й противници – либералите, чийто кандидат – член е Продължаваме промяната, която ще бъде приета там от ДПС, което председателства тази европартия. Но чак пък да преглътне да изгуби място в 27-членното правителство на ЕС и то сочния ресор образование, наука и технологии? Малко вероятно изглежда да има и ротация на ресори, каквато се наложи след напускането на друг български еврокомисар, излъчен от ГЕРБ – Кристалина Георгиева, преди няколко години. Тя заемаше важния финансов пост и хем създаде затрудения с преместването си в МВФ, хем обаче даде възможност на Германия да обсеби и този важен управленски лост в Евросъюза, което поради това се прие по-безболезнено.


В Брюксел се гледа не особено положително на честите промени в избора на страната кой да я представлява в кабинета на Европа. Смята се за несериозно. Особено след пъненето на България да вземе сериозен и важен ресор, какъвто е образователният, при разпределението на местата в тази Европейска комисия прз 2019 г.. Което – ако помните, стана след доста дълги и сложни преговори, изпъстрени с драматизъм, както знаем и по някои поетични определения със сексуален привкус от нерегламентирани записи на експремиера Борисов.
Причината е, че научната област е именно сферата, в които изоставането на ЕС е най-голямо спрямо конкуренти като САЩ, Китай, Япония, Ю.Корея, Индия и др., особено с шеметното навлизане на ИИ, който свари Габриел и ЕК напълно неподготвени и до момента.


Непрактикуващ юрист начело би бил недобър знак и трудно продаваем медийно нов член на без друго твърде непопулярния екип на Урсула фон дер Лайен.


Опитен евродепутат или изявен национален политик вероятно би се приел като много по-уместна номинация за поста.  


Илиян Костадинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Марио 11.06.2023 23:48

    Няма нищо случайно. За какво му е на Христо Иванов пост в кабинета - той си е направил съвсем друга сметка.

  • 003 Тошо 09.06.2023 09:58

    Да му приседнат дано!!!

  • 002 Елена 09.06.2023 09:57

    Е сага стана ясно защо не искаше да участва в кабинета

  • 001 Асен 08.06.2023 18:53

    Само парите са му важни на него и нищо друго. Избирателите са на последно място.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате