Кристалина Георгиева

Свързани новини

05.06.2023 10:32

Моята родина България е "предопределена" за еврозоната: Кристалина Георгиева

Видян 875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че нейната родина - България е "предопределена" да влезе в еврозоната въпреки политическата безизходица през последните три години, която възпрепятства опитите на страната да се присъедини към единната европейска валута.

"Това е пътят, по който страната трябва да върви“, каза родената в София Георгиева пред репортери в събота в рамките на съвместната конференция на МВФ и Хърватската централна банка в Дубровник, съобщава агенция Блумбърг.

"Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната и не само заради ангажиментите, които България има като член на ЕС", добави тя..

България, заедно с Хърватия, се присъединиха към т.нар. "чакалня на еврозоната", известна като ERM-2, през 2020 г. Но за разлика от Хърватия, която прие еврото този януари, България през последните години беше измъчвана от политически катаклизми. По тази причина бившата социалистическа държава, чиято валута е обвързана с еврото, се октза през февруари от целта си да се присъедини към еврозоната още през 2024 г., напомня Блумбърг.

Кристалина Георгиева подчерта важността на политическата стабилност за успешната парична интеграция, като посочи по-стабилната ситуация в Хърватия, където премиерът Андрей Пленкович спечели втори четиригодишен мандат на общите избори през 2020 г.

"Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа воля и където обществото е единно дори и в най-трудните времена, може да се постигне добър резултат“, каза Георгиева и допълни, че Валутният борд в България "закрепи стабилността в страната. Никой не иска валутният борд да отпадне".

Георгиева каза още, че регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал "силно възстановяване" от икономическите загуби, понесени по време на пандемията.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви