Ограниченията, които влязоха в сила през май и трябва да продължат до края на 2023 г., имаха за цел да подкрепят световните цени на петрола. Очакваше се общият обем на изтегления от пазара петрол да бъде 1,66 млн. барела дневно. Решението дойде като допълнителна стъпка след споразумението на ОПЕК+ за колективно намаляване на добива на петрол с 2 млн. барела дневно, което влезе в сила през ноември 2022 г.

Свързани новини

30.05.2023 16:56

Русия и С. Арабия скарани за петрола пред срещата ОПЕК+

Видян 11199 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дни преди ключовата среща на ОПЕК+ на 4 юни водещите производители в групата Саудитска Арабия и Русия са в противоречие относно политиката на добив, съобщава oilprice.com.


Рияд е все по-разочарован от Русия, която очевидно не е спазила своята част от споразумението и не намалява добива на петрол, както е обещала, което усложнява усилията на Саудитска Арабия да повиши цените на петрола поне до определеното от кралството ниво на рентабилност от 81 долара за барел.


Затова официални представители на Саудитска Арабия са изразили разочарованието си от Русия и са поискали от руски официални лица Москва да се придържа към обещанието си да намали производството на петрол с 500 000 барела на ден (бр.) до края на годината, съобщиха за The Wall Street Journal запознати източници.


Русия настоява, че намалява добива, както е планирано, но анализаторите не са убедени в това и тъй като Москва е преустановила всякакво официално докладване за нивата си на производство, пазарът гледа на данните от проследяването на танкерите. А данните сочат, че дори и Русия да изпълнява ангажимента си за намаляване на добива, доставките ѝ на международните пазари нарастват, особено на ключовите азиатски пазари, които отдавна са доминирани от Саудитска Арабия и други производители от Близкия изток - Китай и Индия.


Благодарение на по-евтиния суров петрол Русия агресивно увеличава пазарния си дял в двата най-големи вносителя в Азия и сега е доставчик номер едно както за Китай - където измести Саудитска Арабия от първото място по-рано тази година, така и за Индия, където Русия продава повече суров петрол от Ирак и Саудитска Арабия, взети заедно, по данни на Vortexa, цитирани от WS Journal.


Саудитското недоволство е логично, тъй като Кралството не само губи пазарен дял в най-важния регион за внос на петрол - Азия, но и собствените му съкращения от 500 000 барела дневно не успяха да повишат цените на петрола, които сега са приблизително на нивото отпреди изненадващите съкращения на ОПЕК+, обявени в началото на април.


За Русия е логично да доставя все по-големи обеми на двете най-големи държави вносителки в Азия, които също така имат предимството (за Москва) да приемат танкери от така наречения "тъмен флот" и да не спазват ценовия таван на Г-7 за руския суров петрол от 60 долара за барел.


По-рано този месец Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че досега Русия не е успяла да намали производството си на петрол с 500 000 барела дневно и може би дори се стреми да увеличи добива, за да компенсира загубените приходи.


Русия също така намеква, че би предпочела партньорите ѝ от групата ОПЕК+ да оставят производството на петрол непроменено, тъй като Москва не се притеснява от настоящите цени на петрола и производствените квоти.


Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че цените на енергията се доближават до "икономически оправдани" нива.


За Саудитска Арабия обаче петрол под 80 долара не изглежда да е "икономически оправдан". Оттук и разочарованието на Рияд от Москва по отношение на следващия ход на ОПЕК+.


Саудитска Арабия се нуждае от цени на петрола от 80,90 долара за барел, за да балансира бюджета си през тази година, заяви Международният валутен фонд (МВФ) по-рано този месец.


В понеделник петролът тип "Брент" се търгуваше за около 77 долара за барел, после във вторник падна под $75.


Според източниците на вестника през последните месеци икономически съветници са казали на саудитските управници на четири очи, че през следващите пет години кралството ще се нуждае от високи цени на петрола, ако амбициозните му проекти за развитие, включително футуристичният проект NEOM - град на бъдещето, на стойност 500 млрд. долара, бъдат осъществени.





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!