Руският министър на отбраната Сергей Шойгу (вляво) и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин разменят документи по време на среща след заседание на Съвета на министрите на отбраната на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Минск, Беларус, на 25 май. (Вадим Савицки/пресслужба на руското министерство на отбраната/AP)

Свързани новини

25.05.2023 16:29

Москва и Минск се споразумяха за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус

Видян 1316 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва и Минск сключиха споразумение за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус. Обяснявайки необходимостта от този ход, руският министър на отбраната Сергей Шойгу се позова на неотдавнашното увеличаване на броя на маневрите на НАТО, включващи оръжия за масово унищожение.

Шойгу и беларуският му колега Виктор Хренин подписаха в четвъртък документи, в които се определят условията за разполагане и съхранение на руските оръжия.

Руският министър подчерта, че стъпката е предприета в отговор на "острата ескалация на заплахите и дейностите на съвместните ядрени мисии на НАТО". Той отбеляза, че споразумението включва "нестратегически ядрени оръжия" и е в съответствие с "всички действащи международни правни задължения".

"Русия не предава ядрено оръжие на Република Беларус; контролът върху него и решението за използването му остават за руската страна", добави Шойгу.


Москва е предоставила на Минск ракети "Искандер-М", способни да носят ядрено оръжие, и е помогнала на Беларус да модифицира някои от изтребителите си, така че да могат да носят ядрено оръжие, разкри руският министър.

Шойгу също така заяви, че могат да бъдат предприети "допълнителни мерки", за да се гарантира "сигурността на съюзната държава [между Русия и Беларус]".

Хренин настоя, че споразумението между двамата съюзници "ще бъде ефективен отговор на агресивната политика на враждебно настроените към нас държави". Той също така изрази надежда, че разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус ще накара западните сили да преразгледат действията си в региона.

Беларуският министър приветства споразумението като още едно доказателство за "стратегическото" значение на отношенията между Москва и Минск.


В края на март руският президент Владимир Путин за първи път обяви, че Москва ще разположи ядрени оръжия в Беларус по искане на Минск. Той се позова на практиката на Америка да разполага свои ядрени оръжия в съюзнически държави.

САЩ и НАТО побързаха да разкритикуват решението на Русия, като заявиха, че то е "опасно и безотговорно".


 На снимката: Руският министър на отбраната Сергей Шойгу (вляво) и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин разменят документи по време на среща след заседание на Съвета на министрите на отбраната на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Минск, Беларус, на 25 май. (Вадим Савицки/пресслужба на руското министерство на отбраната/AP)


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,