Два часа преди кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да се срещне с президента Румен Радев, за да обяви дали ще предложи проект на кабинет, който да бъде гласуван в парламента, или ще върне на държавния глава първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, от прокуратурата обявиха, че започват проверки по сигнали срещу бившия премиер Бойко Борисов и самата Мария Габриел.

Свързани новини

22.05.2023 13:40

Прокуратурата започва проверки срещу Борисов, Габриел и двама от ВСС

Видян 3679 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От прокуратурата обявиха, че започват проверки по сигнали срещу бившия премиер Бойко Борисов и самата Мария Габриел.

В прессъобщението от Върховната касационна прокуратура няма имена, а само инициали, но и позиции на лицата, срещу които са подадени сигналите, предаде БНР.

- Сигналът срещу Бойко Борисов, описан като председател на политическа партия, е от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба. Сигналът съдържа данни за престъпление и срещу бившия земеделски министър на Борисов Мирослав Найденов и други лица.

- Сигналът срещу Мария Габриел е отново от сдружение – че като бивш евродепутат е използвала общинско жилище в София.

- Има два сигнала от граждани с твърдения за противоправни действия на двама членове на Прокурорската колегия Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които са част от шестимата, които поискаха предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

-  По сигнал на гражданин ще се проверяват твърдения за пренесени в началото на 2021 година  през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор, каквото е старото име на „Авиоотряд 28“.

От прокуратурата информират, че ще бъдат направени лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура, а в зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от Антикорупционната комисия ,  ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП,  министерства и ведомства.

В друго прессъобщение прокуратурата обяви, че не бави т.нар. дело "Барселонагейт", а че по разследването се работи интензивно, а твърденията в обратна посока "имат за цел да затруднят и осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси". Уточнява се, че в Софийската градска прокуратура се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

Освен това във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка на изнесени от главния прокурор Иван Гешев миналия понеделник данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. За тези свои твърдения миналия петък обвинител номер едно е дал обяснения, а днес пък е направил същото пред прокурор от Софийската градска прокуратура по сигнал срещу него от заместника му Борислав Сарафов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Рипни калинке, да тропнеме 25.05.2023 07:46

    дори крепостните селяни едно време, ако ги гаври господаря прекалено са го помитали... Крепостните може би, но циганите не. Особено цигани, довлечени от всички посоки на света. Циганите се обединяват само за тараш и чорибе.

  • 001 Anonimen 22.05.2023 15:03

    страхотно, значи от 21-ва тупаме топката, а сега, две години по-късно, като настъпиха главния прокурор изведнъж развитие.... изведнъж доказателства има... достатъчни са и за досъдебно производство и за обвинение.... дори крепостните селяни едно време, ако ги гаври господаря прекалено са го помитали....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей