По време на виртуална среща с депутати в сряда Дангор заяви, че инициативата вече е била споделена с генералния секретар на ООН, който я подкрепя. "Ангажирали сме се и с други участници, включително САЩ. Налице е обща подкрепа за тази инициатива, която президентът Рамафоса обяви", каза той.

Свързани новини

18.05.2023 14:30

Африка ще изпрати шестима президенти в Москва и Киев

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи на Южна Африка обяви, че скоро се очаква шестима африкански президенти да пътуват съвместно до Москва и Киев с надеждата да улеснят преговорите между двете страни. Подробностите за начинанието все още се уточняват, но мисията им може да се състои в началото на юни, съобщи Блумбърг.

"Шестимата държавни глави ще пътуват между двете столици, за да се включат в улесняването на мирните преговори, за да се стигне поне до прекратяване на огъня", заяви генералният директор на Департамента за международни отношения и сътрудничество Зане Дангор.

По време на виртуална среща с депутати в сряда Дангор заяви, че инициативата вече е била споделена с генералния секретар на ООН, който я подкрепя. "Ангажирали сме се и с други участници, включително САЩ. Налице е обща подкрепа за тази инициатива, която президентът Рамафоса обяви", каза той.

Дангор също така отбеляза, че Наледи Пандор, външният министър на Южна Африка, ще се срещне с украинския си колега в Португалия през следващите дни, за да обсъдят африканската инициатива.

Изявлението на служителя идва, след като във вторник президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса обяви, че лидерите на Египет, Уганда, Замбия, Сенегал и Република Конго са изразили готовност да участват в мирната инициатива и че руският президент Владимир Путин и украинският лидер Владимир Зеленский са се съгласили да бъдат домакини на мисията.


Южна Африка - член на групата БРИКС заедно с Бразилия, Русия, Индия и Китай - е сред страните, които отказаха да участват в ръководената от САЩ кампания за налагане на санкции на Москва във връзка с продължаващата война в Украйна. Рамафоса неведнъж е подчертавал, че страната му има традиция на неприсъединяване и настоява, че Южна Африка "не е била и няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили".


Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да разгледа предложенията, отправени от африканските и латиноамериканските държави. Той обаче отбеляза, че западните държави не изглеждат толкова отворени и изглежда признават само десетстепенния "мирен план" на президента Зеленский, който включва "капитулация на Русия", трибунал срещу руското ръководство и репарации за Украйна.


"Западът твърди, че това е единственият план, който в момента е на масата и който той подкрепя", предполага Лавров, като отбелязва, че Зеленский многократно е отказвал да води каквито и да било преговори с Москва и официално е забранил преговорите с Русия, докато Путин остава президент.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е