Охраната на заместник главния прокурор Борислав Сарафов е осигурена при условия на неотложност, заяви в парламента служебният министър на правосъдието Крум Зарков

Свързани новини

17.05.2023 12:02

Станахме свидетели на хипотеза - зам. главен прокурор да иска охрана, спрямо главния прокурор: Надежда Йорданова

Видян 715 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Охраната на заместник главния прокурор Борислав Сарафов е осигурена при условия на неотложност, заяви в парламента служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предаде БНТ.

 "България е сред първенците по разходи за финансиране на съдебната власт измежду държавите членки на Съвета на Европа. България е на четвърто място по брой прокурори, спрямо населението на страната. Ние отделяме сериозен ресурс за финансиране на дейността на прокуратурата.


Вместо борба с престъпността в България има тягостно усещане за липса на справедливост. Вместо да има обвинителни актове, пред очите ни се развива долнопробен сериал с елементи на трилър. Доколко ефективно и прозрачно работи прокуратурата, доколко са ефективни механизмите за контрол.

Главна дирекция "Охрана" при министъра на правосъдието осъществява охрана на съдии, прокурори и следователи. Сарафов поиска публично охрана като заяви, че се страхува за живота си. Станахме свидетели на хипотеза - заместник главен прокурор да иска охрана, спрямо главния прокурор. Осигурена ли му е охрана? Видно в публичните протоколи през 2017 г. е предоставен имот на главния прокурор в Боровец - т.н. Регентска къща.


Министърът на правосъдието има поглед. За какви нужди е предоставена тази сграда и какви са гаранциите за това, че се управляват прозрачно. Миналата година разходите на почивната база на прокуратурата са повече от тези на съдиите", заяви бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова, ПП-ДБ:

    Крум Зарков отговори: "Има две хипотези за предоставяне на охрана: при условия на неотложност - това предприех след като чух Борислав Сарафов. Аз бях уведомен и предприех това решение още вечерта на 15 май. Вчера имаше заседание на съвета по защита, изслушаха Сарафов и взеха решение за вида охрана. По нормалния ред сигналът за заплаха се получава от административния ръководител, но в случая се чувства застрашен от административния ръководител. Ще уведомим ВСС. Той е под охраната на Главна дирекция "Охрана". Срок определен няма.

    Министърът на правосъдието няма отношение към имотите, те са към ВСС. Това е решение на ВСС, какво се е случвало и как е стопанисван и за какво е използван, аз не знам. И други органи са сезирани. Това е било отговорност на главния прокурор".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.