Свързани новини

08.07.2009 13:07

Янев: Мажоритарният вот претърпя пълно фиаско

Видян 1743 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България се създават предпоставки хора да могат да прескачат от една партия в друга. Самата система позволява това, заяви лидерът на "Ред, законност и справедливост" / РЗС/ Яне Янев на кръгла маса за парламентарните избори, организирана в Нов български университет, предаде БГНЕС.


Според Янев след вота на 5 юли са се откроили няколко важни неща. На първо място е сбъркан подходът на транслиране на съобщенията от политическите лица към избирателите. Посланието е обременено от пречки - като краткото ефирно време и това, според лидера на РЗС, дава възможност, да има контролирана демокрация. Идеята за мажоритарния вот претърпя пълно фиаско в този си вид коментира още Янев. Според него мит са останали и твърдите електорални ядра на партиите, като повечето политици. Лидерът на РЗС се съгласи с тезата на политическите експерти, че вотът на избирателите е бил преди всичко наказателен.
Политическите и социологически анализатори като Румяна Коларова са на мнение в рамките на тази кампания, че ясно се е откроила стратегията на "гратисчията" практикувано от някои политически лидери. Средствата за кампаниите са използвани негативно. Строго са се пренебрегвали структурите на представителствата на интересите на хората, като синдикати, браншови организации и др. Според анализатора Александър Маринов причина БСП да загуби подкрепата на много от своя електорат е в това, че политиката й е като във времето от 1996 -97 г. ДПС пък получи най-тежкия удар, защото се оказа, че без него и без Доган може. Всяка партия, която излиза от властта, губи около един милион избиратели, посочи от своя страна политологът Антоний Тодоров по време на кръглата маса. Тенденцията се наблюдава от 1991 г. насам, добави той. Според Тодоров резултатите от изборите за Народно събрание показват, че НДСВ залязва, а БСП заема позициите си от 1991-1997 г. Мобилизация на избирателите се наблюдава при "Атака" и ДПС, добави той. Според Евгени Дайнов, гражданите са направили разумен стратегически вот, като са дали огромна подкрепа на ГЕРБ. Затвори се възможността българските гласоподаватели да бъдат третирани като крепостно население, коментира Дайнов. Според него, след вота може да се твърди, че сме европейски народ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни