Разгледайте първата в света подводна ферма

Свързани новини

30.04.2023 08:00

Градината на Немо: Бъдещето на земеделието може да бъде под водата

Видян 15438 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато си мислите за следващата граница за отглеждане на храна, може би се сещате за далечните планове за отглеждане на култури на Марс.

Но едно италианско семейство, което се занимава с водолазно оборудване, смята, че следващото неизползвано обработваемо пространство е тук, на Земята: океанът.

Градината на Немо е първата в света подводна система за отглеждане на земни растения. Разположена край бреговете на Ноли, Италия, югозападно от Генуа, фермата се състои от редица окачени, прозрачни, куполообразни оранжерии, наречени биосфери, закрепени на дъното на океана.

"Мисията на тази технология е да промени селското стопанство, да му даде допълнителна възможност за отглеждане на продукти на огромното количество крайбрежни линии на Земята, като същевременно е устойчива и не засяга околната среда", казва съоснователят Лука Гамберини пред CNN.

Баща му и основател на компанията за подводно оборудване Ocean Reef Group, Серджо Гамберини, стига до идеята, като съчетава двете си страсти - гмуркането и градинарството. През 2012 г. проектът започва със засаждане на босилек в балон под водата. Десет години по-късно градината на Немо се развива с пълна сила.


Подводни ползи

Тъй като до 2050 г. се очаква световното население да достигне около 10 милиарда души, ООН изчислява, че производството на храни ще трябва да се увеличи с до 60%, за да се отговори на това търсене.

"Разполагаме с ограничено количество ресурси, а сегашният ни начин на събиране на тези ресурси е неустойчив", казва Гамберини, "и ние вярваме, че подводното земеделие ни дава някои предимства пред традиционното."

Плавайки на 6 до 10 метра под водата, растенията в градината на Немо са отделени от всякакви външни патогени и вредители, като същевременно имат достъп до прясна вода, която се получава в резултат на обезсолена кондензация в биосферите, казва Гамберини. Освен това той отбелязва, че относително постоянната температура на океанската вода е идеална среда за растителния живот.

В градината на Немо се използва хидропоника - техника, при която вместо почва се използват хранителни вещества на водна основа, същият метод се използва в повечето вертикални ферми на закрито. Слънчевата светлина достига до растенията, но когато е необходимо, се използват допълнителни лампи за отглеждане.


Всичко се наблюдава на сушата чрез камери и сензори, а настройките могат да се регулират дистанционно от всяка точка на света, казва Гамберини. Когато дойде време за прибиране на реколтата, водолаз ще отреже растителността, ще я постави в торби и ще я изведе на повърхността.

Тъй като биосферите са само с диаметър около два метра, те не могат да отглеждат по-големи култури като царевица или пшеница. Но в тях могат да се поберат от 70 до 100 по-малки растения, казва Гамберини. "Тествахме стотици различни растения, вариращи от ягоди до домати, боб и, разбира се, билки", допълва той.

В градината на Немо са проведени изследвания, вариращи по характер от фармацевтични до кулинарни. През 2020 г. проучване от Университета в Пиза стига до заключението, че босилекът от градината има по-висока концентрация на етерични масла и съдържа повече антиоксиданти.

Що се отнася до физическия й отпечатък, Гамберини казва, че водната ферма привлича морския живот, вместо да го безпокои. "В нашите проучвания в градината на Немо има 58% повече риба, отколкото в заобикалящата я среда, така че тя има ефект на репопулация", добавя той.
Неизследвана територия

Гамберини казва, че пилотният проект не е минал без предизвикателства - по-специално неизбежните метеорологични явления. През 2019 г. мощна буря разрушава някои от биосферите.

"Не разузнахме място, което да е идеално от гледна точка на слънцето и сезоните, както и излагането на силни бури", казва той за мястото в Ноли, което е избрано поради близостта му до семейната му ваканционна къща.


Освен природните бедствия, създаването на нещо от нулата - при това в сурова среда - не е било лесно, казва той пред CNN, но е било вълнуващо.

Други компании по света също проучват ползите от океана за земеделието. GreenWave, организация с нестопанска цел в Северна Америка, отглежда морски водорасли и ракообразни върху подводно скеле. Базираната в Бангалор компания Sea6 Energy е създала механизиран трактор, който може да засажда и събира водорасли на дъното на океана.

Екипът на Nemo's Garden има планове за още по-големи биосфери в бъдеще, както и за други места. За да проверят приложимостта в различни среди, те планират да създадат малка версия в кариера със студена вода в американския щат Охайо тази година.

"Мисля, че повечето технологии могат да бъдат адаптирани към почти всяка среда", казва Гамберини, но смята, че бъдещето на градината на Немо ще бъде най-вече по крайбрежията, където общностите биха могли да се възползват от допълнителното пространство, което тя предлага.

"Подводното земеделие няма да даде отговор на въпроса "как ще изхраним целия свят", казва Гамберини, "но се надявам то да се превърне в стандарт в регионите, които се нуждаят от него."

Снимка: Courtesy OceanReefGroup







 














 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.04.2023 22:57

    Тъй като до 2050 г. се очаква световното население да достигне около 10 милиарда души, ООН изчислява, че производството на храни ще трябва да се увеличи с до 60%, за да се отговори на това търсене. На ООН-то им е слабо пипето, както и онези, които се пънат да управляват света. ОтдаАавна трябваше да се въведе формулата 2 (1 за пренаселените държави) дете и толкова.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева