Но заедно с радостите от плуването на открито се появяват и някои опасности. Не само че плуващите на открито са изложени на по-голям риск от приливите и отливите, теченията и вълните, но във водата може да се крият и неприятни буболечки и бактерии. И тъй като в моята родна страна, Великобритания, в моретата, реките и езерата редовно се вливат непречистени отпадни води, може да е трудно да се намери безопасно място за гребане.

Свързани новини

22.04.2023 07:04

Басейни срещу диво плуване - експерт по микробите за това кое е по-лошо

Видян 6254 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последно време плуването в дивата природа стана много популярно. Плуването на открито е не само приятен начин да се насладите на слънчевите лъчи, чистия въздух и зелените листа, но също така може да помогне за облекчаване на стреса и повишаване на ендорфините. Това създава усещане за благополучие, както и за изгаряне на калории и трениране на мускулите.

Но заедно с радостите от плуването на открито се появяват и някои опасности. Не само че плуващите на открито са изложени на по-голям риск от приливите и отливите, теченията и вълните, но във водата може да се крият и неприятни буболечки и бактерии. И тъй като в моята родна страна, Великобритания, в моретата, реките и езерата редовно се вливат непречистени отпадни води, може да е трудно да се намери безопасно място за гребане.

Разбира се, плуването в басейн крие и други рискове. Най-често срещаните заболявания са инфекции на пикочните пътища, ушни инфекции и коремни болести. Мръсните басейни могат да предизвикат парене в очите и да приютят всякакви бактерии и микроби - включително урина, фекалии и пот. В много отношения плувните басейни са като голяма баня, пълна с много непознати хора.

Но макар да е ясно, че плуването в открити води крие различни рискове от плуването в басейн, въпросът къде е най-безопасно да плувате може да не изглежда веднага очевиден. И така, къде е най-чисто за къпане: в плувните басейни или в реките, езерата, каналите и морето? Нека да разгледаме доказателствата.

Токсични води

За разлика от плувните басейни, където водите се наблюдават внимателно, при откритите води съставът им непрекъснато се променя. Това означава, че в дивите води могат да попаднат химикали от близките ферми или промишлени зони, животни могат да дефекират във водата, а в някои райони човешките отпадни води могат да бъдат законно или по друг начин изхвърлени във водата (ако виждате тръби, не влизайте).

Възможно е да няма указателни табели, предупреждаващи за местните опасности, и наличието на токсични вещества да не е очевидно. Когато се съмнявате в химическата безопасност на откритите води, по-добре е да не влизате в тях. Ако водата не изглежда или не мирише правилно, доверете се на инстинкта си.
В сравнение с басейните има и естествени опасности за откритите води, особено през лятото.

Синьо-зелените водорасли са вид бактерии, които се срещат естествено в езерните екосистеми. През топлото лято водораслите имат склонност да се размножават и да образуват прахообразна зелена мърсотия (известна като цъфтеж) на повърхността на езерото. Този цъфтеж на синьо-зелени водорасли може да освободи токсини, които са вредни за хората и понякога смъртоносни за домашните любимци.

Плуването или поглъщането на вода, съдържаща цъфтящи водорасли, отделящи токсини, може да доведе до кожни обриви, дразнене на очите, тежки стомашно-чревни разстройства, треска и болки в мускулите и ставите.


Бактерии и вируси

Диарията е най-често срещаното заболяване, свързано с плуването в открити води, често поради замърсяване с отпадни води. Разболявате се, ако погълнете замърсена вода, която може да съдържа бактерии и вируси като E.coli и норовирус.

Плъховете, живеещи в канализацията в съседство със сладководни реки или канали, също могат да пренасят в урината си бактериалния патоген Leptospira, който причинява лептоспироза (болест на Вайл). Инфекцията настъпва, ако се погълне почва или вода от езеро, река или канал, която съдържа урина от заразени животни, попадне в очите на плувец или в порезна рана.

Лептоспирозата може да причини увреждане на черния дроб и бъбреците и може да бъде фатална, ако не се лекува. Ако до две седмици след плуване в река или канал развиете симптоми на грип или жълтеница, може би е добре да поискате от лекаря си да ви направи тест за лептоспироза.

Що се отнася до морето, проучване от 2018 г. установи, че хората, които плуват в морска вода, са по-склонни да получат инфекции на ушите, носа, гърлото и стомашно-чревната система, отколкото тези, които са останали на плажа. Така че е добре да се измиете след плуване във всички открити води и със сигурност преди консумация на храна.

Присъдата

Като се събере всичко това, дори и при възможността хората да пикаят и каканижат в басейна, управляваният плувен басейн винаги ще бъде по-безопасна среда за плуване. Особено когато вземете предвид неща като ужилвания от медузи и допълнителните рискове, които произтичат от плуването в студена вода.


В сравнение с басейна е по-вероятно дивите плувци да се разболеят от плуване в открита вода, тъй като в нея винаги има микроби, които могат да причинят заболяване.

При подходящи нива на хлорна дезинфекция и поддържане на рН на водата в плувния басейн е много по-малко вероятно тя да съдържа инфекциозни микроорганизми и затова представлява много по-безопасна среда за плуване с цел развлечение. Вероятността от наранявания и удавяния също е много по-малка в басейните, в които има обучени спасители и оборудване за безопасност.

Може би в такъв случай управляваният плувен басейн на открито предлага най-доброто от двата свята - плуване със слънце на гърба в хигиенична среда.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион