"Разбираме напълно необходимостта да предоставим транспортни коридори на Украйна за износ на селскостопанска продукция за трети страни, но това не трябва да изкривява нашия пазар и да вреди на нашите селскостопански производители", каза президентът.

Свързани новини

24.03.2023 17:03

Въпросът ви към момента е безсмислен: Радев за евентуален арест на Путин от България

Видян 653 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Първо, вие знаете, че отношенията в момента между държавите членки на ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така, че въпросът ви към момента е безсмислен",каза държавният глава Румен Радев след края на Европейския съвет в Брюксел в отговор на въпроса дали България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако влезе на наша територия. Миналата седмица Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския лидер.

Вчера Унгария заяви, че няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия.

Държавният ни глава отново заяви, че България няма да участва в общата поръчка за доставка на 1 млн. снаряди 155 мм за Украйна.

По темата за вноса на украинска селскостопанска продукция у нас, Румен Радев заяви, че експортът на стоки от Украйна не трябва да изкривява нашия пазар и да вреди на нашите селскостопански производители.

"Разбираме напълно необходимостта да предоставим транспортни коридори на Украйна за износ на селскостопанска продукция за трети страни, но това не трябва да изкривява нашия пазар и да вреди на нашите селскостопански производители", каза президентът.

Президентът Румен Радев също така заяви, че България ще поиска допълнителна помощ от Европейската комисия за щетите върху нашето земеделие заради коридорите от Украйна към трети страни:

"Ние вече поставихме веднъж въпроса. Има съгласувана целева помощ за 56 милиона евро, от които България получава 16 милиона. Тя е за най засегнатите страни в близост до Украйна, но това съвсем не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша на този съвет ние настояхме за много по голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в европейската комисия".

Президентът е поставил и въпроса за нагнетения скъп газ през миналото лято в хранилището в Чирен, какъвто проблем имат и други държави:

"Газ, който в момента е три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене означава, че ние наистина да вдигнем цените на газа, който продаваме в момента. това е сериозна тема и тук ще бъде обект на анализи и евентуално решение от страна на ЕК, така че да окаже помощ на държавите".

Очаква се от април да започне изпълнението на помощта на Комисията за укрепването на българо-турската граница, което председателката Урсула фон дер Лайен определи като приоритет по отношение на борбата с нелегалната миграция, предаде БНР.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 къде е хага джендърска 25.03.2023 00:00

    руснаци сега откриват на териториата на украйна заведения за бебета и деца, държани там за секс и после за органи на богаташите, полски продуцент преди 2 години прави филм за такива къщи в германия с полски и украински деца

  • 001 от кого ви е страх да пишете истината 24.03.2023 23:56

    а публикувате жалки клюки

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се