“Коридорите на солидарност” с Украйна са много успешни, но голямото количество украинско зърно на европейския пазар се е отразило на цените, каза след срещата Урсула фон дер Лайен. Затова Брюксел ще подпомогне европейските земеделците, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно.

Свързани новини

24.03.2023 12:11

Финансова помощ за земеделците от България

Видян 621 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, сред които и България, които пострадаха от “коридорите на солидарност” за износа на украинско зърно. Това стана ясно снощи на срещата на върха на лидерите от ЕС, пердаде БНТ. Днес, срещата в Брюксел продължава с дебати за икономическата стабилност в еврозоната. Евролидерите ще разговарят с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард.

“Коридорите на солидарност” с Украйна са много успешни, но голямото количество украинско зърно на европейския пазар се е отразило на цените, каза след срещата Урсула фон дер Лайен. Затова Брюксел ще подпомогне европейските земеделците, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно.

    “Държавите от първа линия, които най-много помагат със коридорите на солидарност не трябва да страдат от това. Като първа стъпка осигуряваме 56 милиона евро за европейския земеделски резерв, но това не е достатъчно. Затова сме благодарни на Румъния, която предложи и ние ще се опитаме да увеличим тази помощ за земеделците от първа линия”, заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Евролидерите обсъдиха и справянето с нелегалната миграция. Австрия, която наложи вето върху приемането на България в Шенген, е доволна от предприетите действия по границата между България и Турция.

    “Проектите по външните граници, за които Австрия настояваше, сега се осъществяват от Европейската комисия. Българския президент ни информира за това и Австрия, но и Германия, и Дания настоявахме думите да продължат да се превръщат в дела. Това означава финансова подкрепа за външните граници, но не само за България, а и за Италия, която в момента е засегната от нова мигрантска вълна”, заяви Карл Нехамер - канцлер на Австрия.

Европейските лидери потвърдиха плана за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да помогнат на страната да се бори с руската инвазия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното