Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си.

Свързани новини

21.03.2023 17:50

САЩ ни разби заради ареста на Борисов при Петков-Нинова

Видян 5043 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Действията на българските власти за справяне с корупцията и погазването на човешките права са недостатъчни, сочи новият годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за 2022 г. В документа се казва, че са предприети стъпки в тази насока, но има проблем с безнаказаността. Като значителни проблеми у нас се посочват още: полицейско насилие, произволни арести, проблеми с независимостта на съдебната система, липсата на медийна свобода и престъпления срещу малцинствата.


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увери, че всички доклади са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти за различните страни. Върху повече от 40 страници са описани множество примери от 2022 г. и често са цитирани заключения на институции като ЕК, Съвета на Европа, Репортери без граници, Асоциацията на европейските журналисти в България и др.


Като пример за незаконен арест е изтъкнато задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по нареждане на Кирил Петков (ПП), изпълнено от Бойко Рашков. Това стана точно преди една година при кабинета Петков- Нинова. Арестът бе мотивиран със сигнал за изнудване, но до момента няма повдигнати обвинения. Съдът го обяви за произвол. Докладът на САЩ идва в момент, когато слуховете за нови лица по Магнитски се оказаха балон на ПП.


Общественото доверие в съдебната бг система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават правосъдие по различен начин за различни граждани, сочи докладът на САЩ. Въпреки че законът предвижда наказания за корупция от длъжностни лица, властите не прилагат закона ефективно.


По въпроса за медийната свобода заключението е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост.


Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове инфо канали.“
Като проблеми са отбелязани и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии за корупция.


В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че подобна риторика “продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под статии онлайн”. По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със "скромна глоба" като законите в тази сфера не се прилагат ефективно.


В документа се посочва още, че правителството си е сътрудничи със Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците и други хуманитарни организации. В същото време обаче различни организации отбелязаха няколко случая, в които властите са отблъсквали бъдещи мигранти и лица, търсещи убежище.


При публикуването на докладите Блинкeн допълни, че при създаването им се знае, че и САЩ имат проблеми с човешките права и "това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си".


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 пунта мара 22.03.2023 11:40

    Ето за това каскета е бухалка, защото пример са му приятелите ни от фащ. За тях не съществуват кюлчетата злато и пачките по 500 евро в едни чекмеджета, няма тайни офшорни сметки на политици и магистрати, няма незаконно пребити с опасност за живота при протести, няма корупция и кражби на милиарди от властимащи, няма луксозни имоти на политици в чужбина и у нас с недоказан произход....как да им вярваш на тези "приятели"?!

  • 001 ИвайлоК 21.03.2023 13:53

    Миналата година най-корумпираният в България беше съдия Миталов. А тази година - най-пострадали от незаконни репресии са Бойко Борисов, Влади Горанов и с-ие. И това - според Държавния Депт. на САЩ. Изобщо - тръпки да те побият...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей