Въпреки това страната ни запазва мястото си сред най-нещастните държави в Европа

Свързани новини

20.03.2023 16:03

Ставаме все по-щастливи, но още сме сред аутсайдерите на Европа: Галъп

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България е на 77-о място в тазгодишния Световен доклад за щастието на нациите, обявиха от Мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН, след проучване на Галъп, проведено в 150 държави. Това са 8 позиции напред в сравнение с м.г. и с 11 на фона на данните отпреди 2 г. Въпреки това нацията ни запазва мястото си сред най-нещастните в Европа.


Световният доклад се изготвя ежегодно от учени в САЩ въз основа на проучвания на Галъп. Те определят шест ключови фактора за щастие: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода при вземането на решения за личния живот, щедрост и липса на корупция.  Според тези показатели България е включена в групата на „слабите държави“, характеризиращи се с липса на контрол върху управляващата група, политическа нестабилност и липса на стимули за инвестиции, което може да доведе до „порочен кръг от бедност и конфликти“.


Финландия пък бе обявена за страната с най-щастливо население за 6-а поредна година.  Според данните след нея се нареждат гражданите на Дания, Исландия, Израел, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия. Австрия и Австралия са съответно на 11-о и 12-о място, докато Германия е 16-а. Украйна се класира 92-ра, а Русия заема 70-а позиция, като и двете страни са малко по-високо в новия доклад, отколкото преди година. Афганистан и Ливан остават двете най-нещастни страни в проучването.


Сред държавите, класирани близо до България, са Еквадор, Перу и Филипините, които заемат 74-то, 75-о и 76-о място. Трите страни  след нас са Непал, Армения и Таджикистан.
Съседите на България се нареждат както следва: Румъния - 24-о място; Сърбия - 45-о място; Гърция - 58-о място; Република Северна Македония - 87-о място; Турция - 106-о място.


Повод за класацията е световният ден на щастието – 20 март, който е обявен от ООН през 2012 г. Инициатор на празника е Бутан. Целта на този ден е да се подчертае значението на щастието и благополучието в живота на хората по света.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне