Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд (МНС) е знак за срив на системата на международното право, заяви бившият президент Дмитрий Медведев.

Свързани новини

20.03.2023 12:29

Заповедта за арест на Путин показва, че международното право се срива: Медведев

Видян 1805 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд (МНС) е знак за срив на системата на международното право, заяви бившият президент Дмитрий Медведев.

Медведев отхвърли съдебния орган като „скапан и нежелан от никого“, позовавайки се на лошия му опит за държане под отговорност на високопоставени заподозрени. Дори бившият судански президент Омар ал Башир, който е издирван от съда от 2005 г. , "плюе по обвиненията и въпреки военния преврат у дома [през 2019 г. ], остава недостъпен", заяви бившият президент, който в момента е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, в публикация в социалните медии в понеделник.

Най-голямата демонстрация на безсилието на МНС беше неуспешният му опит да разследва военни престъпления, извършени от американските войски в Афганистан и Ирак, заяви той.

Вашингтон провали разследването на съда. Джон Болтън, съветникът по националната сигурност при тогавашния президент Доналд Тръмп, размишляваше тогава, че "за всички намерения и цели МНС вече е мъртъв", така че Вашингтон ще му позволи да "умре сам".


Решението от миналата седмица на Предварителния състав на МНС да преследва лидера на друга ядрена сила, която също отказа да признае неговата юрисдикция, очевидно е само за показване, каза Медведев, добавяйки, че това ще послужи само за изкореняване на каквото и доверие в международните институции да остане.

Още преди МНС да издаде заповедта си за арест на Путин, международното право беше подкопано от прозападните пристрастия на съда, които нарушават суверенитета на незападните държави, отбеляза бившият президент. Нациите пренебрегват решенията, които възприемат като несправедливи по своята същност и предпочитат да сключват директни споразумения помежду си, докато "глупавите решения на ООН и други структури се разпадат по шевовете".


Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате