Премиерът Гар Стьоре каза, че амбицията е Норвегия да развие и сътрудничеството си с ЕС и НАТО в производството на енергия от възобновяеми източници.

Свързани новини

17.03.2023 17:03

Норвегия осигури между 30-40% от газа за Европа миналата година

Видян 1048 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвегия осигури между 30 и 40 на сто от газа за Европа миналата година и има амбицията да задържи това ниво през следващите 45 години. Това каза премиерът на кралството Йонас Гар Стьоре, предаде БНР.

Норвежкият министър председател даде брифинг върху платформата "Трол А" в Северно море в присъствието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тази норвежка платформа осигурява 10 на сто от синьото гориво за Европа.

Премиерът Гар Стьоре каза, че амбицията е Норвегия да развие и сътрудничеството си с ЕС и НАТО в производството на енергия от възобновяеми източници.

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че се разглежда възможността за зелен съюз с Норвегия, какъвто досега ЕС има само с Япония.

"От една година Путин се опита да ни изнудва, като отряза 80 на сто от подавания газ или общо 100 млрд. куб м. от европейския пазар. Норвегия увеличи продукцията си от 78 млрд. куб м. на 90 млрд. и това ни помогна през зимата", каза още тя.

Фон дер Лайен заяви, че Норвегия би могла да се присъедини към платформата за енергийни поръчки на ЕС като доставчик. Целта е да се търсят дългосрочни договори, които да са в интерес и на двете страни.

От своя страна, премиерът Гар Стьоре каза, че волатилните високи цени на енергията не са в интерес нито на Норвегия, нито на Европа.

Той също така съобщи, че заедно с германския канцлер Олаф Шолц е поискал НАТО да координира сигурността на инфраструктурата в страната му.

Фон дер Лайен и Столтенберг припомниха, че вчера се проведе първото заседание на работната група ЕС-НАТО, една от целите на която е точно гарантиране на сигурността на енергийната мрежа. Столтенберг подчерта:

"НАТО подсили присъствието си с повече логистика в Северно, Балтийско море и на други места. Докато говорим, тук виждаме норвежки патрулен катер, хеликоптер, както и германски кораб зад нас. Току-що видяхте и морски въздушен патрул. Всички те са част от морската група за охрана на НАТО, със самолети и кораби от много страни на Пакта. Те показват как Алиансът е единен при защитата на тази жизнено важна инфраструктура".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.03.2023 20:29

    пазете , пазете отровните ваксини, че хайко и лайнен имат нужда от тях

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби