Напомняме, че според последното преброяване на НСИ от 2021 г. населението у нас е 6 518 789 души, а лицата под 18 г. и някои други категории граждани нямат право на глас, което прави реални 5,5 млн. избиратели. Освен това смесеният вот прави абсолютно невероятно всичките тези гласоподаватели да изберат хартията пред машините.

Свързани новини

06.03.2023 09:25

Кандидат-депутат ще печата 7,4 млн. бюлетини за 5,5 млн. избиратели - червеният Кънев

Видян 1554 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне 7 млн. броя хартиени бюлетини ще отпечата прогнозно БНБ и ще достави и 25 хил. ролки със специализирана хартия за машините за вота на 2 април, сочи обявената обществена поръчка одобрена от ЦИК, предаде БНР.


Напомняме, че според последното преброяване на НСИ от 2021 г. населението у нас е 6 518 789 души, а лицата под 18 г. и някои други категории граждани нямат право на глас, което прави реални 5,5 млн. избиратели. Освен това смесеният вот прави абсолютно невероятно всичките тези гласоподаватели да изберат хартията пред машините.

Напомняме, че олигархът и вечният депутат от БСП Петър Кънев, който води листата в Бургас на червените, чрез неговата семейна печатница Демакс редовно получава поръчките за отпечатването на бюлетините по всички видове избори. Именно неговите съпартийци в последното 48-о НС лавираха за връщането на хартиения вот и фактически лобираха частни бизнес интереси. Още от 2021 г. соцлидерът Корнелия Нинова настоява “да се преосмисли машинното гласуване”.


Успоредно тя редовно оправдава новите и все по-дълбоки изборни дъна на партията именно него, с което обижда избирателите си - имайки предвид, че те са технически неграмотни. Затова по-рано Нинова вече предложи въвеждането на смесен вот – 50 на 50 на машина и с бюлетина, за да може „всеки гражданин да има право на избор“.

Истинската причина обаче се крие в чисто финансови интереси в БСП, а именно редовния водач на партията в Бургас Кънев, който въпреки закона редовно получава милионни поръчки за печат на бюлетини чрез Демакс. Къневата фирма взема милиони за всеки вот от 2015 г. насам без значение кой управлява и каква е формата на гласуване.


Така например, въпреки, че в края на 2021 г.  само 1% от секциите в България гласуваха с хартия, на последния вот държавата напечата 7 408 500 бюлетини за реалните 5,5 млн. избиратели. 52,7% от тях напечата фирмата на Кънев срещу близо 7 млн. лв.

Новият-стар кандидат-депутат на БСП Кънев отпечатва не само бюлетините, но и изборните протоколи, което е директен конфликт на интереси и отваря съмнения за манипулации. Понеже прави и предпечата на бюлетините и протоколите, може да произведе всякакви количества от тях и те да бъдат използвани за опорочаване на вота.


Сега максималната стойност за една хартиена бюлетина е 26 ст. За очакваните 7 млн. броя това ще струва 1,820 млн. лв., като в поръчката печатницата на БНБ трябва да достави със собствен транспорт бюлетините в кочан по 100 броя с поредни номера до областните управи. Бюлетините са полиграфски защитени. За всяка РИК те са различни, както и тази за гласуването зад граница.


За доставката на една ролка хартия за машините определената максимална цена е почти 14 лева без ДДС, като тази хартия също е с допълнителна защита, утвърдена от ЦИК. Графикът на доставката изисква първите 2000 ролки с дължина 80 метра всяка, да са налични до 12-ти март. Те ще са за МВнР за машинния вот зад граница. До 27-ми март трябва да се доставят други 18 000 броя и до 30-и март - още 5000.
От ЦИК вече обявиха, че над 10 000 ще са машините, които ще се използват на вота в страната и зад граница, като за всяко устройство трябва да има по две ролки.

Илиян Костадинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 всичко е решено предварително 06.03.2023 11:14

    Защо над 1 милион души не са премахнати от изборните списъци след последното преброяване и не е ли това знак за фалшифициране на изборите от ЦИК и властта както е и до сега?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата