Пет американски разузнавателни агенции заключиха на 1 март, че мистериозното заболяване, известно като "синдром на Хавана", не е резултат от действията на чуждестранен противник. (Видео: Reuters)

Свързани новини

04.03.2023 08:15

"Хаванският синдром" не е тайно оръжие на чуждестранен противник, заключи разузнавателната общност на САЩ: WaPo

Видян 12199 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Каквато и да е била причината за загадъчните симптоми, наречени "синдром на Хавана", разузнавателната общност на САЩ е стигнала до заключението, че това не е тайно оръжие, използвано от чуждестранен противник, съобщи в. "Вашингтон пост", позовавайки се на официални лица.

Окончателният доклад по въпроса "разбива отдавна оспорваната теория", че за това е виновно някакво руско енергийно оръжие, пише Post. Въпреки това някои служители на Държавния департамент продължават да смятат, че "чуждо правителство, вероятно Русия", е виновно, като посочват, че броят на регистрираните случаи е намалял след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година.


Според изданието в разследването са участвали общо седем разузнавателни агенции. Специална група от опитни анализатори, ръководена от високопоставен служител на ЦРУ, "посвети извънредни ресурси", за да открие възможната причина, като прегледа около 1000 случая на това, което Вашингтон нарече "аномални здравни инциденти" (AHI). В крайна сметка те не откриват "никакъв модел, който да свързва докладваните случаи с потенциална причина", пише Post.

Пет от участващите агенции заявиха, че е "много малко вероятно" отговорност да носи чуждестранен участник. Една от агенциите заяви, че това е просто "малко вероятно", а една се въздържа. Никой от тях обаче не е съгласен със заключението, че "чуждестранен участник не е причинил симптомите", казва един от служителите пред вестника.

В продължение на години стотици американски дипломати, служители на разузнаването и други служители в посолствата на всички континенти са съобщавали за главоболие, гадене, звънене в ушите и дори за мозъчни увреждания, причинени от странни звуци. Терминът "хавански синдром" е измислен, защото първите съобщения идват от неотдавна отвореното посолство на САЩ в Куба през 2016 г. Някои от засегнатите твърдят, че са били обект на умишлена атака от страна на Русия или друг противник, използващ звукови оръжия. Окончателният доклад противоречи на това твърдение "в почти всяко отношение", твърдят източниците на Post.


Анализаторите от разузнаването не откриват "никакъв модел или общ набор от условия, които да свързват отделните случаи", както и "никакви доказателства, включително съдебномедицинска информация или данни за географско местоположение", които да предполагат използването на насочена енергия, включително радиовълни и ултразвукови лъчи. Дори на местата, където САЩ са имали "пълната възможност да наблюдават средата" за злонамерена дейност, не е имало доказателства.


"Нямаше нищо", казва един от служителите пред "Пост".

Освен това нито една от агенциите не смята за вероятно Русия или Китай да разполагат с енергийно оръжие, способно да предизвика тези симптоми. В доклада се посочва, че медицинските експерти не могат да обяснят описаните симптоми с никакъв външен фактор, "различен от съществуващо състояние или фактори на околната среда".


Хипотезата за насочената енергия беше подкрепена от доклада на експертната група на Националната академия на науките, инженерството и медицината от 2020 г. , в който се посочва, че виновна е "насочена, импулсна радиочестотна (RF) енергия". Други експерти обаче бързо поставиха под съмнение тази теория.

През септември 2021 г. BuzzFeed публикува разсекретен доклад на консултативната група на Държавния департамент, наречена JASON, в който се заключава, че е "много малко вероятно" съобщените симптоми да са причинени от микровълни или ултразвукови лъчи. Докладът, изготвен през ноември 2018 г. , се оказа засекретен и не беше предоставен на комисията на NASEM.


В доклада на JASON се казва, че най-вероятният виновник за една трета от регистрираните случаи в Хавана са местните щурци. Това съвпада със заключението на експерти от Калифорния от 2017 г. , които определят звука, публикуван от Associated Press, като брачен зов на мъжки индийски късоопашат щурец.

Междувременно Конгресът създаде фонд за обезщетение на лицата, които са съобщили за симптомите на "синдрома на Хавана", и миналото лято беше обявен пакет от над 100 000 долара.


 Снимка: Пет американски разузнавателни агенции заключиха на 1 март, че мистериозното заболяване, известно като "синдром на Хавана", не е резултат от действията на чуждестранен противник.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 05.03.2023 10:26

    004, това ти го казваш.Правил ли си ДНК на "еврейчето". Щот може и да е мангале...

  • 004 Anonimen 05.03.2023 00:38

    смешко, тогава ще казваш, че тук живеят не българи, а православни християни, католици, евангелисти, помаци, гагаузи, и нам кой си

  • 003 Anonimen 04.03.2023 23:46

    "ветеринарчето солунско еврейче" Такова животно "евреин", "ибрим","hebrew" отдавна НЕМА... ако въобще го е имало. Религията се нарича ЮДАИЗЪМ и като всяка религия, има привърженици ВСЯКАКВИ.Не всички мюсюлмани са араби, не всички християни са европейци, не всички юдеи са семити, не всички будисти са китайци и т.н., религии бол. Ти в кой век живееш?

  • 002 Anonimen 04.03.2023 23:36

    И те са ваксинирани, но... с физиологичен разтвор. Дойчовците наскоро оправдаха една мед сестра, която я съдиха за тва, че е ваксинирала старчоците в един старчески дом с физиологичен разтвор.

  • 001 краварски гнус 04.03.2023 16:57

    не пускат Джокович, защото не бил ваксиниран с отровните ваксини, а освобождоват от ваксиниране актьори от шоу бизнеса и спортисти от професионалните отбори, защото алберт бурла - ветеринарчето солунско еврейче шеф на пфайзер обича да гледа телевизия и спортни състезания и да не вземе някой тв любимец да умре от отровните течности, както измряха доста спортисти и други след ваксинирането

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на