Хората често посягат към болкоуспокояващи медикаменти без рецепта, за да си помогнат. Но кой вид болкоуспокояващо е най-ефективен?

Свързани новини

05.03.2023 07:00

Най-добрите лекарства за болки в гърба според ново изследване

Видян 22262 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ах, този болен гръб! Може да е от прекалено дълго седене, вдигане на тежък предмет, внезапно подхлъзване или падане, или от стареене на гръбначния стълб - каквато и да е причината, внезапната болка в долната част на гърба е често срещано оплакване.

Всъщност болките в кръста са водещата причина за годините, прекарани в инвалидност в световен мащаб, а болките във врата са на четвърто място, според проучването "Глобална тежест на заболяванията" от 2016 г. Болката в долната част на гърба се нарича "остра", когато симптомите продължават между една и 12 седмици, и "хронична", когато болката продължава три месеца или повече.


Хората често посягат към болкоуспокояващи медикаменти без рецепта, за да си помогнат. Но кой вид болкоуспокояващо е най-ефективен?

Ново проучване, публикувано в Journal of Orthopaedic Research, се опитва да установи това. Изследователите прегледали планини от публикувани проучвания и открили 18 рандомизирани клинични изпитвания, насочени специално към болките в долната част на гърба, които продължили не повече от 12 седмици.

В проучването са разгледани следните видове аналгетици: аспирин; ацетаминофен (Tylenol, Paracetamol и Panadol); и нестероидни противовъзпалителни средства, наричани за краткост НСПВС, които са многобройни.


Някои често срещани НСПВС са ибупрофен (Advil, Motrin, PediaCare); напроксен (Aleve, Naxen, Naprosyn, Stirlescent); и целекоксиб (Celebrex, Elyxyb), който не се предлага без рецепта.


Изследователите са включили в проучването и мускулни релаксанти, които не се отпускат без лекарско предписание.

Проучването установи, че най-добрият медикамент за остра болка в долната част на гърба е комбинация от НСПВС, съчетана с предписан с рецепта мускулен релаксант - тази комбинация е ефективна за намаляване на болката и инвалидността в края на една седмица.


Въпреки това, мускулните релаксанти не работят по начина, по който си мислите, каза д-р Елиана Кардозо, асистент по рехабилитационна медицина в Медицинското училище в Айкан в планината Синай в Ню Йорк.

"Те не отиват до мускула и го отпускат. Вместо това те действат централно в мозъка ни, където ни приспиват и това отпуска тялото ни", казва Кардозо, който не е участвал в проучването.

"Трудно е да ги използвате през деня за болка", добави тя. "Лично аз обичам да използвам мускулни релаксанти за хора, които имат болка през нощта. "


Проучването установява, че комбинирането на НСПВС с парацетамол е свързано с по-голямо подобрение, отколкото приемането само на НСПВС.

"Но когато разгледах действителните данни от проучването, не мога да кажа, че наистина има достатъчно голяма разлика, за да се добавят двете лекарства - ползата е много малка", казва Кардозо.


Проучването установява, че самостоятелният прием на ацетаминофен не намалява значително болката.

Резултатите от проучването се отнасят само за болки в долната част на гърба, които не са постоянни и хронични, подчертава съответният автор на проучването д-р Филипо Мильорини от отделението по ортопедична, травматологична и реконструктивна хирургия на Universitätsklinikum Aachen в Германия.

Преди да се препоръча подобна намеса, лекарят трябва да се увери, че е изключена всяка "възможна специфична причина за болката, която може да изисква специфични действия или диагностика, например анамнеза за рак или скорошна травма", пишат Migliorini и неговите съавтори.



Странични ефекти на болкоуспокояващи лекарства

Друг проблем, свързан с употребата на болкоуспокояващи, е, че те могат да имат сериозни странични ефекти. Ацетаминофенът не се препоръчва по време на бременност и може да причини обрив, уртикария и затруднено дишане. На ден могат да се приемат само 4000 милиграма ацетаминофен. Според Националната библиотека по медицина предозирането може да доведе до увреждане на черния дроб или до чернодробна недостатъчност.


Страничните ефекти от НСПВС могат да включват лошо храносмилане, диария, главоболие, замаяност, алергични реакции и "в редки случаи проблеми с черния дроб, бъбреците или сърцето и кръвообращението, като сърдечна недостатъчност, инфаркти и инсулти", отбелязва Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Употребата на НСПВС за известно време може да доведе до язва на стомаха, която може да причини вътрешно кървене и анемия, съобщиха от NHS.

"Ако някой е напълно здрав и няма други проблеми, може да приема НСПВС денонощно в продължение на една седмица, но само една седмица", казва Кардозо. "Ако някой има високо кръвно налягане, астма, сърдечно заболяване или пептична язва, той не бива да приема постоянно НСПВС. "


Широко разпространен проблем

Според Кливландската клиника 4 от 5 души ще изпитат болки в кръста през живота си. Поради продължаващото разрушаване на гъбестите дискове между прешлените на гърба, всеки човек над 30 години е изложен на по-висок риск от болки в кръста.

Според Кливландската клиника това се отнася и за хората с наднормено тегло, които увеличават натиска върху ставите и дисковете, както и за пушачите, пиещите много алкохол или водещите заседнал начин на живот. Дори хората с депресия и тревожност са изложени на по-голям риск.


Според Северноамериканското дружество по гръбначни заболявания хората с предишни епизоди на остра болка в кръста са изложени на риск от постоянни, хронични симптоми.

Антидепресантите не се препоръчват за лечение на болки в гърба, според клиничните насоки, разработени от обществото. Не са подходящи и пероралните или интравенозните стероиди. "Опиоидните болкоуспокояващи трябва да бъдат внимателно ограничени и да имат кратка продължителност при лечението на болки в кръста", се казва в насоките.


Въпреки това се препоръчват гелове и кремове, които се продават без рецепта и съдържат капсикум или люти чушки, и е възможно гръбначно-мозъчната манипулативна терапия да помогне, въпреки че проучванията са разнопосочни.

Упражненията са силно препоръчителни: "Оставането в активна позиция е за предпочитане и вероятно води до по-добри краткосрочни резултати, отколкото почивката на легло", се казва в насоките.

"Хората могат да започнат някои упражнения веднага, като например леко разтягане и упражнения за стабилизиране на гръбнака, които могат да укрепят гърба", казва Кардозо. "Това не са коремни преси или коремни преси, така че посещението при физиотерапевт за начални упражнения може да бъде много полезно. "


 Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 биологичното оръжие работи 10.03.2023 10:44

    96 деца в Канада от 2 до 19 годишни умряха след ковид ваксина последните 3 месеца Over 96 Canadian Children Ages 2-19 have Died Suddenly or Unexpectedly in the Past 3 Months

  • 001 Anonimen 08.03.2023 10:28

    на всеки час ставайте от стола и направете малко гимнастика, купете си стол тип барбарон, ще ви принуждава да се движите постоянно и това много помага

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец