Свързани новини

03.07.2009 14:39

В Русенската корабостроителница започнаха уволнения

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като работниците от „Корабостроителница-Русе” ЕАД и „Rousse Shipyard JSC” - собственост на немската “Beteiligungsgeselschaft GmbH” потърсиха своите права, от днес мениджърският екип на дружеството прекратява трудовите правоотношения на работещ персонал на основание намаляване обема на работа, съобщиха от предприятието.


Ръководствата на КНСБ в предприятието заявяват, че това е разчистване на сметки с хора, които са изразили своята гражданска позиция чрез медиите по време на протестите. В Русенската корабостроителница работят и група виетнамски граждани, поради липса на персонал. След като е налице липса на персонал и предприятието изпитва такава необходимост, стои въпросът на лице ли е изобщо намаляване обема на работата като правно основание за прекратяване на трудовите правоотношения на работници. Работодателят не е изпълнил законовото задължение да информира представителите на работниците и служителите и самите работници и служители за наличието на свободни работни места в предприятието, както и за икономическото и финансовото състояние на предприятието, което в крайна сметка е довело „до намаляване обема на работа”, с което не е спазена и процедура по чл. 130, ал. 4 от Кодекса на труда (КТ), твърдят от синдиката.
Освен това, преди започване на уволненията мениджърският екип и собственикът на предприятието е трябвало да извършат задължителен подбор по чл. 329 от КТ за длъжностите със сходен характер и функции и изисквания за квалификации, които заемат българските и виетнамските работници и служители. СО на КНСБ днес сигнализира с нарочно писмо мениджърския екип и собственика на предприятието. Ръководството на КНСБ и СО на КНСБ настояват мениджърският екип да спре веднага незаконосъобразните уволнения. На колектива на предприятието не са изплатени заплати и осигуровки за месец арил, с което се нарушават правата на работещите съгласно Европейската социална харта /Ревизирана/. Тя гласи, че работодателите и държавата са длъжни да осигурят нормален и достоен живот на работниците и гражданите си. Недопустимо е да се изхвърлят работници на улицата, без да са им изплатени заплати и осигуровки, при положение, че същите тези граждани имат задължения към банки, трябва да покриват разходи за ток, вода, парно и др, с което се поставя на сериозен риск тяхното физическо оцеляване. Ръководството на КНСБ сигнализира Главна инспекция по труда за случая и заявява, че ако не се спазват законите, ще бъдат организирани синдикални и граждански акции в защита на трудовите и човешки права на работещите в Русенската корабостроителница. Информацията е на БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!