Байдън позира с украинския си колега Зеленски и първата дама Олена Зеленска в Мариинския дворец по време на необявеното посещение на 20 февруари. (Evan Vucci/AP)

Свързани новини

20.02.2023 14:53

Зеленский: Посещението на Байдън оставя Украйна "по-близо до победата"

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският президент Владимир Зеленский заяви, че преговорите между неговия екип и този на президента на САЩ Джо Байдън в Киев са били голям стимул за страната му.

"Този разговор ни приближава към победата", каза Зеленский, говорейки заедно с Байдън в понеделник, предаде CNN.


Резултатите от тази визита със сигурност ще се видят и със сигурност ще се отразят на бойното поле при освобождаването на нашите територии", добави той.


Украинският лидер също така нарече изненадващото посещение на Байдън най-важното в "историята на отношенията между Украйна и САЩ".

"Украинците си спомнят за вниманието, фокуса и отношението, което президентът Байдън и САЩ отделят на Украйна", добави Зеленский.

"Благодаря ви за това ниво на сътрудничество между САЩ и Украйна", каза той.

Зеленский заяви, че е обсъждал доставката на по-модерни западни оръжия за Украйна, и посочи неотдавнашното решение на САЩ да изпратят танкове "Ейбрамс" на страната като друг решаващ момент.


"Решението на САЩ за танковете "Ейбрамс" вече е основа за създаването на танкова коалиция и е от историческо значение", каза той. "Говорихме и за оръжията с далечен обсег на действие и за оръжията, които все още могат да бъдат доставени на Украйна - въпреки че досега не са били доставяни. "


Според репортерите, които пътуват с него, президентът Байдън вече е отпътувал от столицата на Украйна, с което приключва историческото му посещение.

Той пристигна около 8:00 ч. местно време и се срещна с украинския президент , след което се разходи из центъра на Киев и обеща постоянната подкрепа на САЩ за Украйна.


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова припомни "съдбата на американските проекти" в коментар за посещението на Джо Байдън в Киев.


"Гледайки днешните кадри на Байдън с подопечния му Зеленски от Киев, не забравяйте съдбата на всички предишни американски проекти", написа дипломатката в понеделник в канала си в Telegram.


В този контекст Захарова спомена бившия грузински президент Михаил Саакашвили, като изтъкна, че политикът "плаща висока цена, за да бъде запомнен на Запад" "Съдбата на Саакашвили, съдбата на [венецуелския опозиционер Хуан] Гуайдо - това очаква всички онези, които са продали душите си на американците: прокълнати от собствения си народ, ненужни на никого, принудени да харчат щедро парите, спечелени в Америка от предателството на техните страни, за американски адвокати", добави тя.


 Снимка: (Evan Vucci/AP)


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…