Проучване, проведено миналата година от глобалната компания за разузнаване Morning Consult, показва, че 35% от японските респонденти са заявили, че не желаят да пътуват отново, което е най-големият брой от всички държави.

Свързани новини

26.02.2023 07:02

Защо в Япония има толкова много "никога не пътуващи"

Видян 26478 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изненадващо голям брой японци казват, че пътуването вече не е приоритет за тях.

Проучване, проведено миналата година от глобалната компания за разузнаване Morning Consult, показва, че 35% от японските респонденти са заявили, че не желаят да пътуват отново, което е най-големият брой от всички държави, предаде CNN.

Тецу Накамура, професор в университета в Тамагава и специалист по туристическо поведение и психология, казва, че резултатите съвсем не са изненадващи.

"През 2019 г. , дори преди пандемията, японците, които пътуват в чужбина поне веднъж годишно, са около 10% от населението", казва Накамура.

Според проучване, проведено от Накамура през 2016 г. , има хора, които той нарича "пасивисти" - тези, които казват, че искат да пътуват в чужбина, но няма да го направят, и "отрицатели" - хора, които не проявяват интерес към пътуване в чужбина и няма да го направят.


Заедно тези две групи съставляват около 70% от респондентите в неговото проучване преди пандемията, а "отрицателите" са около 30% от тях.


Щастлив у дома

Въпреки че Япония има най-мощния паспорт в света, според японското Министерство на външните работи по-малко от 20 % от японците изобщо имат паспорти.

За някои от тези "никога не пътуващи" вътрешните пътувания в Япония са достатъчни.

"Много японци смятат, че пътуването в чужбина отнема много време още преди да са стъпили на чужда земя, че то изисква много време, умения и планиране", казва Накамура.


25-годишният Хироо Ишида, болногледач от префектура Чиба и любител на мотоциклетите Harley Davidson, казва, че това му допада.

"Имам известно желание да отида в САЩ, най-вече защото в западните медии, показвани в Япония, това е мястото, където трябва да отидат мотоциклетистите, но най-вероятно няма да отида, защото самото планиране е неудобство. Япония изобилства от дестинации, които мотоциклетистите намират за привлекателни", казва Ишида.

Последното му пътуване в чужбина е екскурзия до остров Гуам в гимназията; добавя, че оттогава никога не е изпитвал желание да пътува в чужбина.


Котаро Ториуми, японски анализатор в областта на въздухоплаването и пътуванията, казва, че мисълта за сложни процедури при пътуване в чужбина поради пандемията и риска от заразяване възпрепятства хората да търсят пътувания в чужбина.

Освен това той твърди, че пандемията е променила "японския начин на мислене"

"Хората, които преди са пътували, сега се страхуват да отидат в чужбина заради риска от заразяване, но не се притесняват да пътуват в страната. Мисля, че те все повече осъзнават, че в Япония има много привлекателни туристически места и че хората могат да се забавляват, без да ходят в чужбина", казва Ториуми.

Анализаторът отбелязва, че хората, които казват, че "никога повече не искат да пътуват", може просто да не желаят да пътуват скоро, докато пандемията не приключи напълно.


По-малко пари, повече проблеми

Разходите за пътуване също са фактор.

Йената е най-слаба от десетилетия, а много японски работници не са получавали повишение на заплатите си от 30 години.

По-малкият разполагаем доход означава, че младите хора може да са по-склонни да останат у дома или да проучат близките места.

"В сравнение с по-възрастните поколения, те по-рядко заминават за чужбина, тъй като не разполагат с много пари. Освен това много млади хора смятат, че онлайн развлеченията или игрите за смартфони са по-приятни от пътуването в чужбина", обяснява Ториуми. "Много възрастни хора биха искали отново да пътуват в чужбина, след като Covid премине. "


87-годишният Аки Фукуяма е "полупенсиониран" финансов директор на конгломерат в областта на хотелиерството. Той е имал много голф пътувания в чужбина и желае да отиде отново, но посочва здравето и възрастта си като основни причини, поради които няма да предприеме друго международно пътуване.

"Често ходех (в чужбина) допреди около 15 или 20 години", казва той. "Не ми помага и фактът, че повечето ми приятели починаха. Планирам да пътувам в страната, може би някъде наблизо, ако някой ме покани. "


Снимка:Anthony Shaw/Adobe Stock


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион