Посещението на Байдън в Украйна, първото му след инвазията, беше изключително символично и имаше за цел да покаже трайната американска подкрепа за страната и нейния народ.

Свързани новини

20.02.2023 13:22

Байдън от Киев: Завоевателната война на Путин се проваля (Видео)

Видян 2909 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън заяви от Киев, че една година след нахлуването в Украйна "завоевателната война на Путин се проваля", предаде CNN.

"Путин смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разделен", каза Байдън, застанал редом до украинския президент Владимир Зеленский. "Мислеше, че може да ни надвие. Не мисля, че мисли така в момента. "

"Той просто греши", каза Байдън за Путин. "Една година по-късно доказателствата са тук, в тази стая. Стоим тук заедно. "

Посещението на Байдън в Украйна, първото му след инвазията, беше изключително символично и имаше за цел да покаже трайната американска подкрепа за страната и нейния народ.


В речта си Байдън припомни как двамата със Зеленский са разговаряли по телефона, докато "руските самолети са били във въздуха, а танковете са преминавали през вашата граница".


"Казахте ми, че сте чули експлозии на заден план", каза Байдън. "Никога няма да го забравя. "


"Светът беше на път да се промени", казва той и си спомня какво го е помолил Зеленски да направи по време на телефонния разговор: "Съберете световните лидери. Помолете ги да подкрепят Украйна.


Казахте, че не знаете кога ще можем да говорим отново. В онази мрачна нощ преди една година светът буквално се готвеше за падането на Киев", каза Байдън. "Може би дори краят на Украйна. "


"Една година по-късно Киев стои. И Украйна стои. "Демокрацията е в сила", заяви той. "Американците са с вас и светът е с вас. "


Байдън заяви, че Киев е "завладял част от сърцето ми".


Пътуването на президента Байдън до Киев беше забулено в тайна, което е отражение на сериозните опасения за сигурността при посещение на активна военна зона.


Air Force One отпътува от базата "Андрюс" под прикритието на тъмнината в 4:15 ч. в неделя. На репортерите на борда на самолета не беше позволено да носят със себе си своите устройства.


Публичният график на Байдън не отразяваше това пътуване, а миналата седмица служители на Белия дом многократно заявиха, че посещение в Украйна не се планира.


В събота вечер, преди да отпътува, Байдън излезе на вечеря със съпругата си във Вашингтон. Той не е виждан публично до пристигането си в Киев в понеделник сутринта.


Байдън пътува със сравнително малък антураж, включващ съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник-ръководителя на щаба Джен О'Мали Дилън и личната помощничка Ани Томасини.


Президентът Зеленский за първи път покани Байдън да посети Киев преди една година, когато руските сили се струпваха на границата. Още миналата седмица Зеленски заяви, че поканата му към Байдън да посети Украйна остава отворена, макар да призна, че има и други начини да разговарят.


Байдън посети Украйна шест пъти като вицепрезидент. Последното му посещение в Киев беше през януари 2017 г. , дни преди да напусне поста си. Преди понеделник това посещение беше последното посещение на най-високопоставен служител в Украйна, тъй като нито вицепрезидентът Пенс, нито президентът Тръмп някога са го правили.



Снимка:DW


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог