ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече "Възраждане" – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията.

Свързани новини

17.02.2023 13:19

Галъп: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати

Видян 1162 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако изборите бяха в средата на февруари, двете основни коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, щяха да са на практика с изравнени резултати, съответно 27,1% и 26,1%. В Народното събрание със сигурност биха влезли пет формации, а две са близо около бариерата от 4 процента. Това сочат резултатите от независимото ежемесечно изследване на "Галъп интернешънъл болкан". В съобщението на социологическата агенция се посочва, че не е уловило в пълнота потенциалните ефекти на санкциите "Магнитски".

Отбелязвайки, че битката за първото място е с трудно предвидим изход, "Галъп" посочва, че новата коалиция ПП-ДБ, без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията "Магнитски" – показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне засега не се вижда "добавка" от подкрепа, която по традиция за това политическо пространство може да се очаква дори и в последния момент.

Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова "Галъп" подчертава, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече "Възраждане" – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията.

Около бариерата са "Български възход" – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% – и "Има такъв народ", които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания.

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори.

Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.

Изследването на "Галъп" е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 18.02.2023 20:49

    Имаме 5 краварски (американски) и една българска партия - Възраждане! Ясно е българите за кого трябва да гласуваме...

  • 002 Anonimen 18.02.2023 11:03

    Два месеца преди избори трябва да се забранят манипулациите на социологическите платени агенции и всякакви менте политолози. Тези чудовища са намерили отличен начин за забогатяване с лъжите си и дезориентацията

  • 001 Anonimen 18.02.2023 03:09

    Гласуваш за комунягите - влиза Божанката... Гласуваш са Кирчо - влиза Божанката... После за доган - сигурно пак ще влезе Божанката... Така че мнозинство, малцинство - няма никакво значение, мошеници...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а