Според Architectural Digest (AD) сред най-новите архитектурни забележителности в света са хотелски апартамент с къщичка за птици, окачен в гората на Харадс, Швеция; трансформирането на военноморски бункер в художествен комплекс в Сидни за 230 милиона долара и футуристичен спортен стадион в китайската провинция Джъдзян, проектиран така, че да имитира близкия планински терен

Свързани новини

18.02.2023 07:22

Най-добрите архитектурни постижения през годината

Видян 1545 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Според Architectural Digest (AD) сред най-новите архитектурни забележителности в света са хотелски апартамент с къщичка за птици, окачен в гората на Харадс, Швеция; трансформирането на военноморски бункер в художествен комплекс в Сидни за 230 милиона долара и футуристичен спортен стадион в китайската провинция Джъдзян, проектиран така, че да имитира близкия планински терен.
Тези дизайни са три от 20-те "Чудотворни произведения", избрани от екипа от глобални редактори на списанието и представени в мартенския брой.


"Списъкът WOW е момент на глобално признание за проектите, които променят облика на нашия свят - било то чрез своята инженерна изобретателност, устойчиви иновации или чисто въображение", каза по имейл Ейми Астли, глобален редакционен директор на AD.


 Всяка година AD избира впечатляващи нови структури с културно въздействие, като миналата година списъкът включваше мултидисциплинарния център за изкуства Luma Arles на Франк Гери във Франция и неземната концертна зала Chapel of Sound на Open Architecture в Китай.

В тазгодишния списък са включени големи нови дестинации за мода, търговия на дребно и хранене, включително обновеното ателие-галерия на Кристиан Диор в Париж и приличащият на пещера ресторант Maison Owl в Убе, Япония. Не липсват пространства, посветени на изкуството - от новия музей на Едвард Мунк в Осло до Музея за изкуство и фотография MAP в Бенгалуру, Индия.



MAD Architects проектира Quzhou Stadium, който включва интегрирани зелени площи, така че да имитира планински терен. Кредит: MAD Architects


Според Марина Хемоне, ръководител на редакционното съдържание на AD във Франция, един от най-значимите проекти е дългата километър и половина концептуална инсталация "Град" на художника Майкъл Хайзер. Изграждането на загадъчния обект в пустинята Невада е отнело половин век, а пропорциите му "спират дъха", казва тя.


Като друг фаворит Хемонет посочва и House of Music Hungary в Будапеща - място за представления с покрив, наподобяващ корен на лотос, който има 145 отвора, позволяващи интегрирането на светлина и дървета в пространството. Проектирана от японския архитект Соу Фуджимото, "изцяло полупрозрачната фасада слива екстериора с интериора", описва тя, наричайки я "проект в пълна хармония с природата".



Къщата на музиката в Будапеща има перфориран покрив, който позволява на светлината да прониква навътре, а на дърветата в помещението да надничат навън. Кредит: György Palkó Liget/Budapest Project



Мемориалът и музеят на земетресението в Смритиван се простира на площ от 470 акра и включва редица водни резервоари. Кредит: Музей на земетресението в Смритиван


В Гуджарат, Индия, мемориалът и музеят на земетресението в Смритиван на Раджиев Катпалия също съчетава архитектура и околна среда на площ от 470 акра. В знак на почит към жертвите на земетресението в Гуджарат през 2001 г. , сградата разполага с водни резервоари, на които са изписани имената им.


Според Комал Шарма, ръководител на редакционното съдържание на AD в Индия, мемориалът е "съчетание на архитектура и ландшафт, (и) екология и биоразнообразие". "Това е толкова хубав и рядък пример за нещо, изграждано в продължение на толкова много години и в такова красиво съответствие с природата.


Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни