Дружеството настоява те да му бъдат върнати незабавно, тъй като сред тях има над 26 000 бутилки с ликьор Бейлис, чийто срок на годност има опасност да изтече

Свързани новини

14.02.2023 17:54

Страсбург осъди България над 320 000 лв. заради развален Бейлис

Видян 5124 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вносителят на алкохол и дистрибутор на бързооборотни стоки Авенди осъди България в Страсбург за над 320 000 лева, след като в продължение на година и четири месеца властите в страната отказват да изпълнят съдебно решение да му бъдат върнати хиляди иззети бутилки с алкохол, част от тях се развалят, а опитите му да получи обезщетение у нас са безуспешни, съобщава Лекс.


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) вчера осъди държавата да плати на дружеството 165 000 евро, тъй като е погазила правото му на собственост. Това нарушение беше признато още през 2020 г. Тогава обаче ЕСПЧ не се произнесе за размера на обезщетението, като даде възможност на властите у нас да се споразумеят с фирмата. След като това не се случи, вчера съдът определи сумата, която България трябва да плати на Авенди.
Историята започва през януари 2005 г., когато полицията във Варна, която разследва трети лица, претърсва склад, в който има стоки на Авенди и иззема над 50 000 бутилки с алкохол. Те са изпратени в склад на данъчните в Добрич. Наказателното дело приключва с оправдателни присъди, но съдът забравя да се произнесе за връщането на хилядите бутилки с алкохол.


Дружеството настоява те да му бъдат върнати незабавно, тъй като сред тях има над 26 000 бутилки с ликьор Бейлис, чийто срок на годност има опасност да изтече. Все пак на 7 декември 2005 г. съдът разпорежда фирмата да си получи иззетата стока.


Това обаче не се случва, защото се намесват данъчните, които започват административно-наказателно производство срещу Авенди, тъй като бутилките с алкохол са без бандерол и на това основание ги задържат.
Така започва нова съдебна сага, която завършва през декември 2006 г., когато Окръжният съд във Варна отказва да накаже дружеството, тъй като констатира, че бутилките са в процес на внос, дружеството е имало бандероли за тях, но тъй като още не са поставени, ги съхранява в склад, тоест няма нарушение.
Срокът на годност на 26 743 бутилки с Бейлис обаче е изтекъл през септември и октомври 2006 г.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 има решение 15.02.2023 00:48

    Защо българите ще плащат безумията на НАП? Вместо всяка година да си раздават по 32 милиона бонуси, да им ги удържат от тях, бълха ги ухапала. Помни се и далаверата с несъбраните 20 милиарда ДДС, които вместо в хазната са разпределени по схема, но въпреки това нападжиите продължават да си получават милиони бонуси. Да не говорим и за изтеклите данни на 5 милиона българи. Пълно безобразие в една завладяна от мафията държава

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион