На въпрос, свързан със закона "Магнитски", Йотова каза, че има сигнали, че този списък ще продължи. Този списък е още едно доказателство, че очевидно не сме си свършили работата, добави тя.

Свързани новини

13.02.2023 17:55

Магнитски ще има продължение: Йотова и МВР

Видян 5407 пъти | Коментари 10
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Има сигнали, че списъкът Магнитски ще продължи да се разраства”, заяви пред журналисти вицепремиерът Илияна Йотова. Тя присъства на отчета за дейността на Националното бюро за правна помощ. “Този списък е още едно доказателство, че очевидно не сме си свършили работата”, подчерта Йотова.


“Няколко парламента, последните, трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство, както виждате, на няколко пъти законодателните проекти се спънаха в пленарната зала”, напомни вицепрезидентът. Тя допълни, че се надява след вота да има стабилно мнозинство със стабилно правителство, които да имат първи приоритет приемането на такива поправки.


Думите на Йотова бяха подхванати от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който също обяви, че очаква списъкът със санкционирани българи по закона Магнитски да бъде разширен. Пред репортери той коментира прогнозите на вицепрезидента.


"Моите очаквания са същите. Поставил съм задача на нашите структури да работят в аванс, да имаме напреднала работа във връзка с потенциалните лица, които могат да излязат в този списък", каза Демерджиев.


"Така че такива са и моите очаквания – да се увеличи. Силно се надявам, че преди да излезе следващият списък, ние ще имаме резултати по досъдебни производства, които да касаят лица, които ще попаднат в този списък", коментира още служебният вътрешен министър.


Припомняме, че на 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ вкара нови лица от България в списъка Магнитски. Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, ексминистъра на енергетиката Румен Овчаров, бившите членове на борда на АЕЦ Козлодуй Иван Генов и Александър Николов, както и лидерът на едно от русофилските движения у нас Николай Малинов.


“Твърденията, че списъкът скоро ще бъде разширен, се увеличават”, заяви и шефът на Антикорупционния фонд (АКФ) Бойко Станкушев, който преди дни се срещна с отиващия си посланик на САЩ у нас Херо Мустафа.
На този фон дойде новината, че координаторът на санкциите на САЩ Джим О'Брайън ще пристигне спешно у нас. Според служебния правосъден министър Крум Зарков това ще се случи възможно най-скоро.


Той отказа да коментира и личностите, които санкционирани, както и политическите сили, които са в предизборен период. Според него обаче от много отдавна трябвало да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, трябвало да се гласуват и законите по Плана за възстановяване, както и да се изпълнят препоръките на ЕК.


Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи новината за Магнитски като “още един звучен шамар по приоритетите за върховенство на закона” и посочи, че страната не се движи достатъчно бързо по темата Съдебна реформа.


“Огромна част от необходимите реформи са заложени в Плана”, напомни той.
Пеканов също определи като особено важен механизма за контрол на главния прокурор. “Парламентът нямаше желание да разгледа внесените предложения. Законите са написани, готови, чакат новото НС да разбере, че няма мърдане”, категоричен бе Пеканов.


Той оцени като добър внесения от Зарков в 48-то НС законопроект за съдебна реформа. Пеканов изтъкна, че документът е проверен от Венецианската комисия и ЕК. “Те казват, че отговаря на критериите. Пак ще го внесем в новия парламент”, закани се вицепремиерът.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 Anonimen 06.03.2023 11:36

    щом доброто я иска, значи е нефелна, пози, стойки и празни приказки , така популярни последните 40 години, като в това време върви унищожаването на държавата ни

  • 009 Anonimen 15.02.2023 23:43

    дългогодишни проучвания твърдят, че цялото човечество идва от Африка, май диъ френд!

  • 008 Anonimen 15.02.2023 23:35

    въпросните български богаташи са като дрипльовци пред горките западни такива, но и това дразни началниците на концлагера, решили още отдавна да изтребват методично народеца, както навремето турците са изселвали българските големци в Диарбекир и са обезглавявали всякакъв опит за възстание

  • 007 Anonimen 14.02.2023 09:21

    "марионетката се развихри да плаши, да, в тази територия не трябва да има богати българи" А как са забогатели тези "българи"??? С паричките от джоба на плебса.

  • 006 Anonimen 14.02.2023 09:19

    004,Принсът, е вече крал, дъ Чарлз, целува ръце на Ротшилдите -ако не им трябваше отдавна щяха да го шътнат. Да не казваме, че той е аристо колкото аз съм китайски император.НЕ МОЖЕШ ДА СИ с отрицателен Rh и да си Кобург Гота. Отрицателен Rh в Евразия няма, идва от подсахарна Африка и е реакция срещу тропическата малария.Сори, биологията е преди религии и титли разни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион