Въпреки това разследване на TIME, в което се разглеждат данни за самолетни произшествия от 35 години, установява, че средните задни седалки на самолета са с най-нисък процент на смъртност: 28%, в сравнение с 44% за седалките в средата до пътеката.

Свързани новини

12.02.2023 08:02

Коя е най-безопасната седалка в самолета?

Видян 13935 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Когато резервирате полет, замисляли ли сте се коя седалка ще ви предпази най-добре при спешен случай? Вероятно не.


Повечето хора резервират места заради удобството, като например място за краката, или заради удобството, като например лесен достъп до тоалетна. Често летящите пътници могат да си резервират място възможно най-близо до предната част на самолета, за да могат да слязат по-бързо.


Рядко резервираме полет с надеждата да получим едно от средните места на последния ред. Е, познайте какво? Тези седалки са статистически най-безопасните в самолета.


Пътуването със самолет е безопасно


Преди да започнем, трябва да повторя, че пътуването със самолет е най-безопасният вид транспорт. През 2019 г. в световен мащаб са извършени малко под 70 милиона полета с едва 287 смъртни случая.
Според анализа на Националния съвет по безопасност на САЩ на данните от преброяването вероятността да загинете в самолет е около 1 на 205 552, докато в автомобил - 1 на 102.


В средата, отзад



Не бива да забравяме, че по своята същност произшествията не отговарят на стандартите. При катастрофата на полет 232 на "Юнайтед" през 1989 г. в Сиукс Сити, Айова, 184 от 269-те души на борда оцеляват. Повечето от оцелелите седяха в първата класа, в предната част на самолета.


Въпреки това разследване на TIME, в което се разглеждат данни за самолетни произшествия от 35 години, установява, че средните задни седалки на самолета са с най-нисък процент на смъртност: 28%, в сравнение с 44% за седалките в средата до пътеката.


Това също е логично. Ако седите до изходния ред, винаги ще имате най-бързия изход в случай на авария, при условие че от тази страна няма пожар. Но в крилата на самолета се съхранява гориво, така че това дисквалифицира средните изходни редове като най-безопасния вариант.


В същото време това, че сте по-близо до предната част, означава, че ще бъдете засегнати преди тези отзад, което ни оставя последния ред за излизане. Що се отнася до причината, поради която средните седалки са по-безопасни от местата до прозореца или до пътеката, тя се дължи, както може да се очаква, на буфера, който се осигурява от хората от двете страни.


 Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от