Корнелия лъже или Киро е участвал в сериозно престъпление: Ексминистър

Свързани новини

08.02.2023 17:30

Петков-Нинова пращали БГ оръжието за Украйна по отработена схема с терористите от ИД

Видян 5462 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стари канали, по които български оръжия стигаха до “мирната сирийската опозиция” и терористите от Ислямска държава (ИД) в периода 2015-2018 г., са били възродени от кабинета Петков-Нинова заради Украйна, сочи разследване на 24 часа. Схемата била подновена, за да изглежда така сякаш МС изпълнява обещанието на ресорния вицепремиер Корнелия да не се помага с боеприпаси, но реално да изпраща нужното на Киев. Всичко това е ставало или с леко заобикаляне на закона, или с директното му нарушаване.


България е продавала оръжие на САЩ и Великобритания, а те след това са го доставяли на бившата съветска република, сам описа схемите бившият премиер Кирил Петков пред Die Welt преди седмици.


Оказа се, че бизнесът е активирал свои канали, по които допреди 4-5 г. български оръжия стигаха до войната в Сирия. Припомняме, че то стигаше до терористите от Ислямска държава и бунтовниците срещу Башар Асад. Тогава основните купувачи бяха САЩ и Саудитска Арабия. Официално оръжието не бе предназначено за реекспорт, но Conflict Armament Research установи през 2018 г.,  големи количества наше оръжие и при терористите от ИД.
Към края на 2021 г. складовете бяха претъпкани с боеприпаси, тъй като реално след победата над ИД търсенето на оръжие в световен мащаб спадна, категоричен бе пред 24 часа източник. Заради това още с началото на кризата схемите са се задвижили. Като най-често купувачът е бил американска фирма. Като компанията Ultra Defense Corp., която още през лятото обяви, че купува оръжия и боеприпаси от България и ги доставя на Украйна като част от помощта на САЩ към Киев.


При искането на всяко разрешение за износ търговецът посочва крайния клиент. Обикновено се вписва ограничение, че това оръжие не може да бъде препродавано нататък без изричното съгласие на България.


“Ако е имало такива съгласия за реекспорт, то те са разписвани от Нинова”, коментира бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков, който бе с ресор именно търговията с оръжие в правителството на Сакскобургготски. “Но след като тя твърди, че не е имало, то тогава с думите си за оръжейните сделки Петков си признава, че е участвал в престъпление и то доста сериозно”, подчерта той.


“Допускам и трети вариант, при който правителството просто си е затваряло очите и е казало на съюзниците в НАТО: ето ви оръжието, правете каквото искате. Това сериозно подкопава международния авторитет на България. Така просто не се прави”, добави Янков.


Всъщност правителството, в което премиер е Петков, а контролът върху износа на оръжие се държи от Нинова, съдейства активно на износа на оръжие към Украйна. Като всъщност не поставя изискване да има ограничения за реекспорт, сочат документи от междуведомствената комисия по контрола на търговията с оръжие.


“Никой не поставя такова изискване при сделки със съюзници, защото и те след това ще поставят изисквания към нас”, обясни пред 24 часа експерт от комисията, пожелал анонимност. Което е лъжа - без съгласието на Германия никоя страна в НАТО не можеше да прати танкове Леопард на Киев: научен факт.Допълнително това дава възможност на политиците и главно на министъра на икономиката да твърди, че не знае, че българско оръжие стига до Украйна.


Реално тези сделки са започнали още през 2014 г. след събитията в Крим, Донбас и Луганск. Тогава Украйна започва спешно да се въоръжава, а всяка година българско оръжие и боеприпаси поне за 60-70 млн. евро се насочват към Полша на 70 км от границата с Украйна. “Полската армия отдавна не ползва въоръжение от съветско време, на всички ни беше ясно защо се купува това оръжие от България”, коментира министър от Борисов 3.



 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.02.2023 17:07

    А крилатият чорап-О-гащник знаел ли е?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне