Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е бил задържан при акция на полицията, съобщи 24 часа.

Свързани новини

06.02.2023 10:25

Бивш син депутат член на ВСС е задържан по искане на Австрия за пране на пари

Видян 1469 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ексдепутат от СДС при Костов - Иван Димов, е бил задържан при акция на полицията, съобщи 24 часа. Той е 61-годишният мъж, за който МВР съобщи, че е издадена европейска заповед за ареста му, постановена от прокуратурата във Велс, Австрия. Димов е бил обявен за издирване като заподозрян за пране на 170 000 евро.


След като искането на австрийските власти е било получено в полицията, е започнало издирването на Димов, който е бил локализиран да се придвижва с кола по магистралата към Бургас и е бил задържан в района на Пловдив, като сега предстои дело за екстрадицията му. В момента Иван Димов е арбитражен съдия, а освен член на ВСС, той е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на окръжния съд в Сливен.


Името му обаче се свързва основно със скандала Красьо черния, който избухна във ВСС през 2009 г. Тогава членът на ВСС Иван Колев обяви на заседание на съвета, че „черничък човек с ланци“ от Плевен казвал на кандидати за административни ръководители, че може да им осигури избиране срещу 200 000 евро. Имал списък с до 13 членове на ВСС, които можел да купи. Последваха проверки, които установиха множество контакти на сочения тогава за кадровик в съдебната система Красимир Георгиев с магистрати. Сред контактувалите с него бяха тогавашните членове на ВСС Иван Димов, Пламен Стоилов и Стойко Стоев.


Димов беше член на съвета от парламентарната квота и избран с подкрепата на ДПС. За него беше установено, че е говорил 33 пъти с Красимир Георгиев, но първоначално той отказа да подаде оставка от ВСС за уронване престижа на съдебната власт. Твърдеше, че когато е общувал с Георгиев, репутацията на плевенчанина била чиста.

След като все пак напусна съвета, той се върна на работа в окръжния съд в Сливен. Година по-късно и след натиск от тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова, съдебният съвет започна дисциплинарно дело за уволнението на Димов и накрая той беше отстранен и от съдебната система.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали