Много е важно да разграничим вандализма от изкуството

Свързани новини

02.02.2023 17:08

Чистят София от не-арт графити

Видян 1052 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите, за да покажем колко красива е нашата столица със старите си сгради, строени по австрийски маниер, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат забелязани зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към околните.
Ето защо започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център.


Почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде постепенно разширявано, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде ограничено единствено в централната градска част в бъдеще. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите, в Столичния инспекторат.


Много е важно да разграничим вандализма от изкуството. Гордеем се с нашите талантливи графити артисти и подкрепяме още по-силно тяхното развитие. Затова определяме пространства за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София: пространството под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“. Като определените места са съгласувани с главния архитект на София Здравко Здравков и обсъдени с представители на общността на графити творците.


Освен това се въвежда бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство”, съобщи шефът на СОС Георги Георгиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден