На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че СРС правилно е изпратил делото в Перник, но заради отводите все пак трябва да се гледа в София.

Свързани новини

02.02.2023 16:50

Никой съдия не иска да гледа делото срещу прокурорския син от Перник

Видян 924 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Никой съдия не иска да гледа делото срещу Васил Михайлов - син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов. За една седмица петима съдии от Софийския районен съд (СРС) са си направили отвод, пише Лекс.
В края на декември 2022 г. прокуратурата внесе в СРС обвинителен акт срещу Михайлов за 8 престъпления - нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.


Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го препраща в Районния съд в Перник, тъй като престъпленията са извършени там. След като получават делото обаче, всички районни съдии в Перник си правят отвод. Мотивът им е, че познават бащата на Васил Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.
Така делото се озовава във Върховния касационен съд, който да определи къде да се гледа.
На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че СРС правилно е изпратил делото в Перник, но заради отводите все пак трябва да се гледа в София.


След като се връща в СРС, делото е образувано под нов номер и на 24 януари на случаен принцип е разпределено на съдия Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отвод. На 27 януари следва ново разпределение и делото отива при Мария Шойлекова, но и тя се отвежда. Същия ден следва трето "джуркане" и се пада съдия Петя Петкова, която също се оттегля. При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, но и тя се отвежда и така на 31 януари то е разпределено на съдия Ваня Горанова. Вчера и тя се е отвела.


Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и изтъкват това като основание да се отведат, макар по закон това вече да не е причина да не влязат в състава, който ще гледа делото по същество. Според другите три е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС), защото след връщането на делото от Перник в София, то е трябвало да отиде при първоначално определения съдия - Весела Дончева, а не да се разпределя сред останалите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Николо Ф. Паганиниев 02.02.2023 23:21

    Това е щото въф Мутродеболоклептостан съдебната система е супер-мега-яко-невероятно "независима"!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец