Народните представители настояват властите да предприемат целенасочени мерки за борба с престъпленията от омраза във всички форми и проявления, както и да бъдат разкрити и наказани извършителите на нападението срещу Християн Пендиков.

Свързани новини

02.02.2023 11:11

Видео: Последният работен ден на 48-ото Народно събрание

Видян 1392 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Депутатите приеха декларация, с която осъждат проявите на насилие срещу българи в Северна Македония без дебати. Решението беше взето със 184 гласа от 185 гласували. Един се въздържа, предаде БНТ.

Народните представители настояват властите да предприемат целенасочени мерки за борба с престъпленията от омраза във всички форми и проявления, както и да бъдат разкрити и наказани извършителите на нападението срещу Християн Пендиков.

След това беше дадена 30-минутна почивка. Следва официално в НС да постъпи издадения тази сутрин президентски указ за разпускане на 48-ото НС и назначаване на служебен кабинет.

Партиите ще прочетат и декларации в заключение на работата си в този парламент:

    Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: "В началото на 48-ото НС групата на ГЕРБ пое ангажимент да положи усилия да има правителство. Беше ясно, че съставянето на редовно правителство изисква редица компромиси. Очертаха се убедителни мнозинства по много теми, липсваше политическа смелост. Групата на ГЕРБ беше готова да поеме тази политическа отговорност, която надхвърляше мандата, даден ни от избирателите. Ние последователно подадохме ръка на вашите опоненти и предложихме МС без партийни фигури. Бяхме готови да водим сериозни разговори. Предложихме различни формули - правителство на националното съгласие, през програмно до експертно правителство. Бяхме готови да имаме антикризисно правителство. Срещнахме клишета. Благодарим за проявената смелост от страната на ПГ, които бяха готови да дадат шанс на нашето правителство. Не е тайна, че разчитахме най-вече на ДБ, чиято роля можеше да е ключова. Пред тях имаше ясен избор - да работят с нас или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на президента. Те избраха второто.

    Днес ние вярваме, че политическата криза може да бъде решена с политическа смелост. Убедени сме, че политическата криза нито може да бъде решена по удобен за партиите начин, нито с ексцентричност, нито с лозунги. Липсата на политически капацитет е основната причина за безпътицата, в която се намира страната ни. Политическата криза не може да се реши без нас. Беше направен опит партията ни да бъде унищожена. ГЕРБ-СДС е устойчив и незаобиколим факт и вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Това може да се превърне в трайна причина за решаване на кризата.

    Взаимодействахме с всички политически сили - нещо, което не беше възможно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Не можем да бъдем заобиколени и изчегъртани. 48-ото НС не успя да излъчи редовно правителство, но успя да вземе редица важни решения. След като кабинета на Кирил Петков не можа да вземе ясна позиция за Украйна, това стана сега, бяха приети важни закони за прилагането на Плана за възстановяване и устойчиваст, бяха приети стъпки за еврозоната и Шенген. От бившия финансов министър Асен Василев се разклати финансовата стабилност. С овладяването на инфлацията икономическите проблеми няма да приключа. Пред 49-ото НС предизвикателство ще е спорът за икономическия растеж - това е скъпоструваща грешка на партиите на промяната. Благодаря от името на групата на ГЕРБ-СДС, че във важен момент се съгласихте да поемете председателството на 48-ото НС и ви се извинявам, че ви подложихме на това изпитание".

_________________________________________________________________________________________________

    Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме Промяната": "Закриваме 48-ото НС и е време за равносметка. Имаме една лоша и добра новина. Лошата е, че това беше парламентът на пропуснатите възможностите. Добрата, че групите са ясни. Една група хора казва - тук е така. Вашето нормално не е европейското нормално. Има бъдеще, в което не е важно на какво си човек, училището възпитава, болниците лекуват, а главният прокурор не говори на шефа. Това е парламентът на "хартиената коалиция". Промените в изборното законодателство станаха символ на този парламент - узаконяване на изборните злоупотреби.

    Повишихме заплатите в болниците, приехме ключови закони по ПВУ. Продължи ли това НС съдебната реформа - не, нямаше желание. Направи ли това НС нещо за борбата с корупцията - не, отказа, не му беше приоритет. Затова сме на европейското дъно по индекс на корупцията. Остана за следващ парламент. За друг път останаха жертвите на домашно насилие. Беше по-важно за ГЕРБ, "Възраждане" и БСП да сеят страхове. Спасявенето на Гешев беше по-важно от спасяването на Черноморието.

    Освен изоставането от целта "Шенген", изоставаме и от готовността за еврозоната. Кой, попитайте партиите, които внесоха една и съща поправка заедно с правописните грешки в нея. Това НС няма да ни липсва - сред приоритетите не бяха съдебната реформа, Шенген, еврозоната. Най-голямата опасност е да бъдем превзети от гняв и отчаяние. Време е за смелост".


"Изправени сме пред пропаст. Ако продължаваме по същия начин, ще паднем в нея като държава, не като отделни политически партии". Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.


"Изпращаме 48-ото НС, което не можа да изпълни най-важната си задача - да излъчи редовно правителство и да сложи край на политическата криза, да даде стабилност и перспектива за развитието на България, спокойствие и сигурност на гражданите и за това има причини", посочи председателят на БСП.


Според нея трябва да се видят допуснатите грешки и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 държава на мафията 02.02.2023 12:21

    Кой обосновано ще защити огромните и неадекватни на българския стандарт депутатски заплати и облаги?! Толкова неграмотни, некомпетентни, корумпирани, невъзпитани и антибългари не са населявали парламента и в разрез на това с такива незаслужени и дебели заплати!

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв