„Зарков уж беше добър юрист, а манипулира. Иска Народното събрание да бъде негов гумен печат“, добави Чолакова.

Свързани новини

31.01.2023 10:30

Съдебната реформа остава за следващото НС

Видян 1458 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Законодателните промени в НПК, предвиждащи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, няма да бъдат приети в рамките 48-ото Народно събрание. Според ГЕРБ-СДС това не е гледане на законите на второ четене, а само обединяването им. Тезата на ГЕРБ беше подкрепена от Възраждане.


Според председателя на комисията Радомир Чолаков не може да има гласуване на второ четене и добави, че министърът на правосъдието Крум Зарков е "оказал натиск върху законите и Конституцията".


"Учуден съм, че Зарков, който уж беше добър юрист, не обяснява както трябва и създава манипулативни очаквания, които са груб натиск върху Народното събрание", недоволства Радомир Чолаков. Той продължи, "че не може министърът да очаква парламентът просто да подпечатва законопроектите" на служебното правителство.


"Това са процедурите и Зарков ги знае много добре. Всякакви други ажиотажи представляват груб натиск и опит за изнасилване на Народното събрание, на правилника и на Конституцията", обяви Чолаков.


От Демократична България и Продължаваме промяната посочиха, че парламентът работи с двойни стандарти, а като пример бяха дадени промените в Изборния кодекс. Не е ясно обаче защо най-големите врагове на главния прокурор Иван Гешев – Кирил Петков и Асен Василев не присъстваха в залата, когато се гласуваха законите за разследването на топ -магистрата на първо четене.


Депутатите от правната парламентарна комисия формално обединиха двата проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и четирите проекта за изменения в Наказателно - процесуалния кодекс (НПК), приети в четвъртък и петък на първо четене, в които се съдържат и двата алтернативни механизма за разследване на главния прокурор.


Общите доклади ще бъдат съобщени в пленарната зала и от този момент ще започне да тече срока за допълнителни предложения между първо и второ четене, след което ще бъде насрочено ново заседание на комисията, което да ги обсъди, обясни процедурата председателят й Радомир Чолаков.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 31.01.2023 14:21

    Съдебна реформа няма да има, до като това е възможно! Герб, БСП и ДПС не искат! Страх ги е от затвора! До като са тези несменяеми партийни върхушки, така ще е! Заплатите на депутатите трябва да се определят от обществения рейтинг на парламента през три месеца като се започва от средната заплата за страната при 50% рейтинг!

  • 001 реформа 31.01.2023 10:39

    Защо след като суверена е работодател на депутатите няма право да определя тяхната заплата, така както бизнесмените плащат според заслуженото? Рейтингът на НС е унизително нисък и тотален крах на депутатите, които работят против суверена, изобщо ако работят, и е редно и заплатите да са според компетентността и ефекта за подобряване положението на българите, което за сега граничи с 0, но заплатите си ги определят самите депутати и те са космически без никакво съответствие със сътвореното от тях

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион