Видинчани вече не са на опашката по брутен вътрешен продукт на глава от населението, сочат последните данни на Института за пазарна икономика. Областта вече е 23-а от 28.
01/02

Свързани новини

30.01.2023 09:34

Видинчани вече не са най-бедни, на дъното са Хасково, Силистра, Сливен и Перник

Видян 2025 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Видинчани вече не са на опашката по брутен вътрешен продукт на глава от населението, сочат последните данни на Института за пазарна икономика. Областта вече е 23-а от 28.


На самото дъно малко изненадващо се нарежда пребогатата с плодородната си земя и с възможностите като външна граница на ЕС и събираща 3 страни на браздата Хасковска област, родна на президента Радев, която дълги десетилетия беше и водеща индустриална сила с комбинатите на Димитровград.
Пред нея е най-далечната от София Силистренска област. Нагоре в класирането са Сливенска и съседната на столицата Пернишка. 4-те най-бедни региона дават БВП на глава от 9,8 до 11,1 хил. лв. годишно.


Значи реалните заплати там следва да бъдат доста под 1000 лв. бруто и то, ако приемем, че всичко, което се изкарва трябва да остава 100%, което е непостижимо де факто.



Но пък още веднъж идва да покаже, че популистките задявки на БСП и ПП за минимална работна заплата от 850 до 950 лв. ще доведат до фалит местните икономики, а по веригата – и голяма част от националната.


Видин с 11,4 К на глава е изпреварен едва с 8 лв. на месец или близо 100 годишно от област Кюстендил, а тя пък дава само 200 лв. по-малко годишно на човек от Пазарджишка, която е 100 лв. зад Кърджалийска.
Всичките тези 8 региона попадат в графата с месечен изработен вътрешен продукт под 1000 лв. месечно.


В следващите 9 области в класацията положението не е много по-различно – БВП на глава там се движи от 12 000 до 13 000 лв. годишно.


Това значи, че в ¾ от България хората произвеждат продукт, който не стига, за да получават реално минималната работна заплата, която се предлага и дори в неделя фалиралите вече няколко пъти държавата и народа й социалисти предлагат да се напомпа с цената на инфлация, нови борчове и затъване в дефицити, т.е. да се прехвърлят днешните сметки на децата.
Изненадващо е, че претендиращият – поне според писанията на уж авторитетни медии като Капитал – за „индустриална столица на България” Пловдив дава – при това заедно с цялата си огромна област – едва 15,5 К БВП на глава от населението. Това е срамно 8-о място в държавата. С резултат, който е значително по-нисък от средния за страната от 20,2 К.


Точно такава е сумата на БВП на глава от населението на област Стара Загора – 20 200 лв. Въпросът е, ако наложените от кабинета Петков – Нинова ограничения на производството на ток от въглищни централи се изпъни, както са го предложили и подписали – до края на 2025 г., а добрите резултати на икономиката в района се дължат именно на това, къде ще паднат хората там и в класацията, и в начина си на живот.


Единствената област с резултат над средния за страната и то повече от двойно по-висок е София – град. Всеки столичанин дава БВП на година от 45 200 лв. Това е близо 5 пъти повече от хасковлията и 3 пъти повече от пловдивчанина. Добре е да се знае и да се помни.
Много добре се представя и София – област. Тя е трета в класацията с 19 300 лв. БВП на глава от населението.


Ако резултатите за икономиката на София – град и София област се сумираха, както се прави за регионите на Пловдив и Варна, двете заедно биха дали 46,5% от БВП на България. От тях 43% са за София – град.


Измерено в числа, София град дава 6 пъти по-висок БВП от втората по обем в ранглистата Пловдив с Пловдив – област: 59, 172 млрд. лв. срещу 10,33 млрд.
Ако към София – град се прибави и София – област, чийто бизнес се основава на сателитността до столицата, положението става все по-ясно:63, 719 млрд. лв. Срещу 10,33 млрд. лв. на Пловдив-град и област, взети заедно.


Щеше да звучи комично, ако не беше трагично, анализират икономистите, той като това показва пълна липса на регионално развитие в нашата страна, въпреки милиардите, изсипани европейски и национални средства през последните 15 г. именно за него.   


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични