26.01.2023 17:04

ЕК ни разследва и ще ни глоби многомилионно заради 25-те стотинки „отстъпка” на Петков-Нинова

Видян 1916 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия (ЕК) започна процедура срещу България, която да установи дали схемата за компенсация на цената на горивата с 0,25 лева, която действаше до неотдавна, нарушава правилата на общността. Мярката е дискриминационна и непропорционална, нарушаваща основни принципи на единния европейски пазар, показват първите анализи на Комисията.


Тя съдържаше изключване по необясними причини на големи групи от населението, които обаче натоварваше с разходи, както и останалите граждани на ЕС. Освен това, мярката на кабинета Петков – Нинова всъщност работеше в полза на Лукойл, понеже от обявяването до прилагането й монополистът наду цените с повече от 60 стотинки, въпреки спадащите котировки на пазара. Свръхпечалбите на руснаците от това се измерват в стотици милиони лева. Отделно, същият кабинет даде именно на тях най-много пари – десетки милиони, от помощите на България за ток за бизнеса. Напомняме, че вицепремиерът А. Василев, както пръв 19 минути писа, правеше тайни срещи с шефовете на Лукойл, което никога и не отрече, даже вече поставено като въпрос от трибуната на НС. А съпругът на другото вице – Нинова, макар и митничар, беше дългогодишен ръководител в Лукойл у нас.


През лятото на 2022 година България въведе отстъпка от 0,25 лева за литър гориво . Но тази мярка важеше единствено за физически лица, но не и за фирми – т.е. без всички с коли на изплащане, с регистрирани на територията на България леки автомобили, мотоциклети и мотопеди, не и за регистрираните на територията на друга държава от ЕС превозни средства. Румъния е подала жалба до Брюксел за нарушението на правилата. И има всички основания да спечели срещу неиздържаната юридически мярка на нашата страна.


Въпреки че както Нинова, ресорен министър и вице по отстъпката, така и шефът на кабинета на тогавашния премиер Петков – Лена Бориславова, се водят юристи, те са допуснали подобна аматьорска грешка. Отстъпката вече не се прилага, но това не е оправдание. ЕК преследва по същия повод и подобна отстъпка в Унгария.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е