26.01.2023 07:35

Хакер е откраднал личните данни на близо 9 млн. австрийци

Видян 1759 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нидерландски хакер, арестуван през ноември миналата година, се е сдобил и е предложил за продажба пълните имена, адреси, дата на раждане на почти всички жители на Австрия, съобщи австрийската полиция.


Потребител, за когото се предполага, че е самият хакер, е предложил данните за продажба в онлайн форум през май 2020 г., посочвайки, че те съдържат "пълните имена, пола, адреса и датата на раждане на почти всеки гражданина" на Австрия, се казва в изявление на полицията. В него се съобщава още, че разследващите са потвърдили автентичността на данните.


Става дума за личните данни на близо 9 млн. души. Трябва да се има предвид, че населението на Австрия е приблизително 9,1 млн. души. На сайта хакерът е предложил за продажба подобни данни от Италия, Нидерландия и Колумбия, съобщи австрийската полиция, допълвайки, че не разполага с повече подробности.


Информацията от Австрия е т.нар. регистрационни данни - основна информация, включително настоящ адрес, която жителите трябва да предоставят на властите.


"Тъй като тези данни са свободно достъпни в интернет, трябва безусловно да се приеме, че те, изцяло или частично, неизбежно са в ръцете на престъпници", заяви полицията, като добави, че се смята, че неизвестни хора са платили за данните.


25-годишният заподозрян, който е бил арестуван в апартамент в Амстердам, е бил познат на международната полиция и се разследва от нидерландската полиция и съдебните власти, съобщи австрийската полиция.


Говорител добави, че изявлението е публикувано едва сега, за да не бъдат възпрепятствани тези разследвания. Полицията не даде подробности за последствията за сигурността на данните на австрийците, пише БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей