Гешев уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване. "Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване“, заяви той в отговор на въпроси относно финансирането на "Демократична България" от страна на криптобанката.

Свързани новини

19.01.2023 18:13

Категорично са разкрити транзакции от руски фирми към Nexo: Гешев

Видян 1519 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

19' първи и единствен писа преди месеци, че има подозрения за руски пари около Nexo. След международната акция срещу фирмата с отнети лицензи за криптотърговия в ЕС, САЩ и други държави, това потвърди и главният прокурор на републиката:


„Категорично са разкрити транзакции от руски фирми към криптобанката Nexo. Има сведения и за координация между Nexo и ирански терористични организации“.


Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване в парламентарната правната комисия в НС.

Гешев уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване.


"Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване“, заяви той в отговор на въпроси относно финансирането на Демократична България от страна на криптобанката.

„Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация.“

Делото Nexo e образувано през септември и действията са планирани за декември - така главният прокурор отговори на въпрос за обвиненията защо разкритията за криптобанката се появяват точно сега. По думите му няма как прокуратурата да бъде обвинявана, че работи с международните си партньори.

"Чух обвинения на някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат 8 американски прокурори и колегите от другите партньорски служби. Ние си вършим работата, всички от ЕС и нашите партньори."

Главният прокурор заяви, че е сигурен в това, че българската и американската прокуратури ще си съдействат по казуса, като добави, че ще комуникира директно с колегите му прокурори в САЩ. Той добави, че не е наблюдаващ прокурор по разследването Nexo.

"По случая Nexo ще изпратя информация на моите колеги от САЩ по реда на молбите за правна помощ, ще ни бъде оказана помощ, ще им изпратим материали и ще получим съдействие. Ние си вършим работата", каза още Гешев".

По международното разследване на криптобанката бяха обвинени четирима души, като двама са обявени за международно издирване, а на другите им е наложена по 1 млн. лева гаранция.

Той коментира и доклада на Групата на държавите срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа.

"Препоръчвам ви да прочетете доклада, аз съм го прочел. Има няколко изречения, извадени от контекста. Прочетете много внимателно и ще видите, че там фактически се подкрепя прокуратурата с това, което говорим от години - че българският Наказателен процес е формалистичен и пречи за реално разследване на всякакъв вид престъпления, особено корупция по високите етажи на властта".

Главният прокурор изрази надежда, че в правната комисия ще се обсъдят важните за хората въпроси като бума на престъпността, това, че загиват деца по българските пътища от пияни и дрогирани шофьори и бума на телефонните измами.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Чурулик Марийкин 20.01.2023 09:54

    Тия евроатлантически келеши, сега като осъдят прокуратурата за нанесени РЕПУТАЦИОННИ щети и тези 45 млн.$ май на гърбината на народа ще се пишат. А некадърността на Гешо-келешо ще ни излезе през носа !!! Слава Американу, слава Булгаристану, Героям слава и АМИН !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв