Две теми не намират място в шведското председателство - бъдещето на Шенген и интеграцията на Западните Балкани, подчерта в изказването си евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк:

Свързани новини

17.01.2023 14:32

Подкрепяме членството на България и Румъния в Шенген: Шведският премиер

Видян 1031 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Подкрепяме членството на България и Румъния в Шенген, защото балканските страни играят много важна роля за нас", каза пред пленарната зала на Европейския парламент шведският премиер Улф Кристершон, чиято страна в момента председателства ЕС, предаде БНР. Той обаче не отговори пряко на въпроси на евродепутати от двете страни дали този въпрос ще бъде приоритет за шведското председателство.

Две теми не намират място в шведското председателство - бъдещето на Шенген и интеграцията на Западните Балкани, подчерта в изказването си евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк:

"Господин министър-председател, две теми не намират място в шведското председателство. Едната тема е бъдещето на Шенген – България и Румъния най-накрая трябва да бъдат част от Шенгенското пространство. Защо това не е част от дневния ред на шведското председателство? Как да спечелим сърцата и умовете на европейските граждани? Как през 2024 г. европейският проект да бъде онзи проект, който е за демокрация, върховенство на правото, високи демократични стандарти и прогрес в бъдещето? Как да се осъществи всичко това? Не е възможно, ако България и Румъния не влязат в Шенген."

И още: "Темата с интеграцията на Западните Балкани е изключително важна. Ще направи ли шведското председателство така, че да бъда доброто продължение на политиките на предишното, на чешкото и на всички онези председателства, които поставиха темата за Западните Балкани в центъра на своята политика", попита Кючюк.

Румънецът от същата група Драгош Тудораке подчерта, че Австрия и Нидерландия, които наложиха вето на присъединяването на двете страни към Шенген, просто не са искали да се намери решение на въпроса:

"Просто някои страни казаха "не", те не приеха доказателства, факти или аргументи, пренебрегнаха всички усилия на председателството, Комисията и останалите страни-членки, които се опитваха да намерят решение. Всъщност, те не искаха решение. И това нежелание компрометира председателство и ерозира единството на Съвета, като кара гражданите да губят доверие в начина, по който Европа им служи. Сега трябва да работите като председателство, за да обърнете това и колкото по-скоро, толкова по-добре".

Призив този въпрос да стане приоритет на шведското председателство отправи и неговият сънародник Зигфрид Мурешан от Европейската народна партия:

"Господин премиер, нека държим този въпрос на челно място в дневния ред, за да сме сигурни, че ще изпълним този ангажимент. Така както присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО ще ни направи по-сигурно място, така и приемането на България и Румъния в Шенген ще ни даде повече безопасност".
Премиерът на Швеция заяви, че се предвижда приемането на пакет със законодателни актове, с който да бъде поета отговорност за присъединяването на двете страни към пространството за свободно движение, без да уточни какво ще съдържа той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат