Следващата седмица екипът на вицепремиера Атанас Пеканов започва активни разговори в Брюксел по  процедурата за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика".

Свързани новини

17.01.2023 17:35

Още не е говорено да остана: Премиерът Г. Донев

Видян 1933 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не сме разговаряли с президента Румен Радев дали ще остана министър-председател в евентуален нов служебен кабинет”, заяви пред журналисти премиерът Гълъб Донев. Той отклони въпросите по темата дали би оглавил отново кабинет на държания глава, ако се стигне до този вариант и БСП не успее да формира правителство с третия мандат.


В същото време шансовете на Левицата изглеждат минимални, тъй като основните политически формации в НС вече загатнаха отказ от подкрепа. „Изборът на президента за третия мандат е максимално възможният за сегашната ситуация”, коментира на свой ред Донев.


"Разбира се, че всеки един има потенциала и качествата да заеме министър-председателския пост. На всеки един, който има такова желание, го пожелавам искрено. Нека да пробва. Но не само да пробва, но и да работи за интересите на България", добави уклончиво той за евентуалното си преназначаване.


"Знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша за това служебното правителство да работи в екип, да решава най-наболелите проблеми на българските граждани и развитието на България. Не ни е страх от важните решения, но освен тях решаваме и ежедневните проблеми на хората", посочи още служебният министър-председател.


Въпреки уклончивите си отговори именно Донев е сред основните фаворити за шеф на потенциалния служебен кабинет, който се задава на хоризонта. Той е умерен и балансиран, което го прави подходяща фигура в текущата политическа криза. Освен това, министрите от настоящия кабинет твърдят, че шефът им внимателно следи цялата работа на всяко ведомство, както в електронен вид, така и на хартияВлиза в детайлите на всеки ресор и ги смайва. Работата на всички е синхронизирана и е логично Донев да продължи да заема поста.


По всичко личи, че сега Радев просто изчаква да се завърти докрай рулетката от мандати, а след това ще рестартира кабинета с възможни козметични изменения.
В същото време слуховете, че вицепремирът Атанас Пеканов може да оглави новия служебен кабинет изглеждат по-скоро като пожелателно мислене на постепенно формиращия се около него кръг от млади икономисти и политолози с очевидни политически амбиции, които се надяват да го използват като „ракета-носител”.


"Следващият министър-председател няма да бъде Донев. Ще бъде Пеканов. И той ще бъде и лидер на нова формация, която ще спечели едни последващи избори”, заяви преди седмица близкият до президента политолог и бивш негов съветник Слави Василев, който пръв пусна подобен слух.


Напомняме, че самият Пеканов още при миналите служебни правителства заяви, че не смята да се занимава с политика, а да продължи с чисто чиновническата си дейност.


На този фон съставът на настоящия кабинет показва, че за първи път МС съвсем нарочно не излъчва „звезди”. „В нашето правителство няма артисти, а министри. Ние не играем на власт, а изпълняваме своите правомощия според конституцията и законите на страната”, коментира преди дни самият Донев.


Егор Глазунов



Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 рано или късно ресто винаги има 17.01.2023 23:32

    Гълъб изпълни поставените му антибългарски задачи и вече е ненужен, да влезе следващия родоотстъпник и антибългарин, гелосания глобалист с комунистическо и ДС минало Пеканов за да довърши този народ и държава!

RSS

Най-нови

Израел нанесе удар по Иран

Израел нанесе удар по Иран

В ранните часове на петък Израел е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог