АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и четирима търговци на електрическа енергия са постигнали спогодба, с която окончателно са уредени претенциите на компаниите срещу държавното дружество, породени от пандемията от COVID-19 в размер на над 100 000 000 лв.

Свързани новини

17.01.2023 13:36

Извънсъдебни споразумения спестяват над 100 милиона на АЕЦ Козлодуй

Видян 7055 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

АЕЦ Козлодуй ЕАД и четирима търговци на електрическа енергия са постигнали спогодба, с която окончателно са уредени претенциите на компаниите срещу държавното дружество, породени от пандемията от COVID-19 в размер на над 100 000 000 лв., съобщава Лекс.

Как се стига до това?

Твърдението на търговците е, че с обявяването на територията на България на 13 март 2020 г. на извънредно положение с решение на Народното събрание, цените на електрическата енергия на Българската енергийна независима борса ЕАД спадат драстично.


Проверка на Лекс в публичните данни за цените на електрическата енергия на сайта на БНЕБ (месечните доклади са достъпни тук) показват, че от среднопретеглена цена от 111,25 лв. на пазар Ден напред за месец октомври 2019 г. и 108,98 лв. среднопретеглена цена на пазар Ден напред към месец януари 2020 г. съгласно месечните доклади на БНЕБ, същите спадат на среднопретеглената цена 55,85 лв. през март 2020 г. и 48,91 лв. през април 2020 година.

В този период редица контрагенти на АЕЦ Козлодй ЕАД – търговци на електрическа енергия, отправят искания до държавното дружество за промени в договорите чрез намаляване на продажната цена на електрическа енергия, научи Лекс. Ръководството на АЕЦ Козлодуй ЕАД към съответния момент отказва да предоговори условията на договорите. В крайна сметка, четири дружества завеждат дела, твърдейки, че се касае за стопанска непоносимост.

Още в началото на 2021 г., Лекс публикува научна статия на чл. кор. дюн. проф. Иван Русчев по тема, свързана с влиянието на COVID-19 върху изпълнението на договорите. Година по-късно Лекс публикува и статия на проф. Огнян Стамболиев на тема: „Искът по чл. 307 от Търговския закон – практически процесуални проблеми“.

Развитието на делата

Лекс разполага с решенията по три от делата, свързани с Гранд Енерджи Дистрибюшън ЕООД, Хидро Пауър Ютилитис ЕООД и Юропиан Трейд Оф Енерджи АД. От тях е видно, че исканията на три от дружествата са изцяло уважени, като съдът е приел, че действително



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.01.2023 23:45

    Съвсем нормално е ръководното тяло на АЕЦ да понесе персонална отговорност за това, все пак 100 милиона са си 100 милиона, особено голям размер. Да видим!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей