Министърът на енергетиката Росен Христов представя новата енергийна стратегия на България до 2053, съобщава БНТ.

Свързани новини

17.01.2023 11:27

За предоговарянето на ПВУ е нужна нова енергийна визия: Служебното правителство

Видян 1019 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Министърът на енергетиката Росен Христов представя новата енергийна стратегия на България до 2053, съобщава БНТ.

Отварянето на Плана за възстановяване и устойчивост е немислимо без нова енергийна визия, заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на представянето на нова енергийна стратегия на България с хоризонт до 2053.

    "Отварянето на Плана за възстановяване и устойчивост е немислимо без нова енергийна визия. Основен приоритет е гарантиране на енергийната сигурност и запазване ролята на България като нетен износител в региона и балансьор. Същинският въпрос е как в условията на глобална криза и усложнена геополитика обстановка да отговорим на тези предизвикателства с нова визия", посочи Донев.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи така предложената енергийна стратегия, защото тя ще даде възможност да се предоговори Планът за възстановяване и устойчивост.

Стратегията за развитие на енергетиката до 2053 включва развитие на ядрената енергетика като се има предвид наличието на 2 площадки за изграждане на 4 нови блока като 2 от тях ще са заместващи на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". И още - производството на 9 гигавата енергия от ВЕИ до 2030 - 7 гигавата от слънце и 2 гигавата от вятър; изграждане на ВЕЦ-ове по Дунав; плавно извеждане на въглищните мощности след 2030; отопление чрез геотермална централа; произвеждането на 1 гигават зелен водород до 2030, който да замести газа, развитие на ПАВЕЦ "Чаира", изграждане на подземен ПАВЕЦ.

    "За да имаме шанс да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да представим алтернатива по зелената сделка. Трябва да определим дали ще развиваме ядрена енергетика или не. Това е стратегия, която поставя направленията и не влиза в детайли.

    Миналата година сме изнесли 1 терават ток. Благодарение на въглищата ние не сме зависими толкова от газ и се справяме с кризата. Потреблението е около 35 теравата. България е третият износител на ток в Европа и тази тенденция ще се задържи и през следващите години.

    Тенденцията за недостиг на електроенергия в региона ще продължи. Украйна от износител се превръща във вносител. Гърция от вносител иска да се превърне в износител като инвестира във ВЕИ-та. Нашата стратегия е била да си партнираме с всички съседи чрез пренос и балансиране.

    Приоритетите са България да остане лидер в износа. Гарантираме приходи и енергийна независимост. Не бягаме от зелените цели на Европа за 55% декарбонизация.

    Фокусираме се на справедлив преход в засегнатите региони. Благодаря и на синдикатите. Обсъждахме либерализацията за бита. Вървим по график да осигурим защита за енергийно бедните преди либерализацията на пазара", каза енергийният министър Росен Христов.

Министърът на околната среда и водите поясни, че целта е декарбонизация до 2053.

    "Целта е декарбонизация до 2053. Сега е момента за взимане на решения и начертаване на ясен път за устойчиво развитие на нашата страна. Тази визия отваря отговорната задача, че след всеки приоритет стои инвестиционна задача и екооценка и аз ви казвам, че компромис с околната среда няма да се прави", увери тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 замразяване на депутатските заплати 17.01.2023 14:52

    Това са нашите политици и депутати, винаги гледат да са първи и да закопаят род и Родина. Тези хора са скъсали отдавна обществения договор и трябва да се накажат за непрекъсната работа срещу националните интереси и добото на българите. По същият начин сега упорито работят за нова фатална грешка с преждевременното приемане на еврото. Учете се от първите мъже на Полша, Унгария, Дания и мн.други, които мислят за хората си. Вие просто сте вредни и сложени от дълбоката държава за унищожаване на България и българите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни