Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Свързани новини

16.01.2023 17:41

Нинова може да замотае мандата до конгреса

Видян 4103 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. На Дондуков 2 бяха и зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин, както и зам.-председателите на ПГ на Левицата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Иван Ченчев. Напомняме, че в най-новата история на България е имало две действащи правителства с третата папка. И двете - на ДПС.


Нинова обяви, че ще чака свикване на Националния съвет на БСП, който по-късно свика все пак не чак уикенда, а на 18 януари. Той тепърва да даде мандат на парламентарната група с кои партии да разговаря. Така ще мине поне една седмица, а можеше решението да мина само на подпис, което Нинова практикува от 3 г. Националният конгрес на Левицата пък е чак на 11 и 12 февруари и нищо не пречи, както предишните пъти, когато тя взе 3-тия мандат, да го мотае дотогава - 3 седмици. Освен това соцлидерът поиска лидерска среща на партиите в НС и от нея ще стане ясно какво ще предприеме Столетницата.


"Ще искаме да ни дадат мандат за преговори с всички. Ще поканим на среща председателите на другите партии, на която ще искаме да се изясни дали искаме да има правителство или се играят игрички, за да се прехвърли горещия картоф кой да понесе отговорността за предсрочни избори и от тази среща зависят следващите стъпки”, коментира Нинова.


Основният закон не предвижда срок за третия мандат. Конституционният съд обаче вече има ясно решение при подобния казус с БСП от м.г., с което въвежда изискване от 7 дни. Така срокът е със същата продължителност като при номинираните за премиер при първия и втория мандат. Това означава, че юристът по образование Нинова вече за четвърти пореден път ще наруши процедурата.


„Ако постигнем някакво съгласие за постигане на мнозинство, започваме да работим по състав, експерти, програма на това правителство", коментира още соцлидерът. Тя добави, че ще се търси обединение, като "в същото време партиите запазят и различните си идеологически и политически позиции". Част от парламентарни партии обаче вече дадоха заявка, че няма да подкрепят кабинет с мандата на БСП. От ГЕРБ и Демократична България предрекоха провал на Левицата.


“Ние БСП няма как да подкрепим”, коментира по-рано Бойко Борисов. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пък директно прогнозира, че се задават нови предсрочни избори. Той изрази готовност за участие в лидерските разговори, за които спомена Нинова, но добави: "дали ще подкрепим управление е друга тема. Имаме съществени различия с БСП".


"За Мерси не ме търси", написаха на страницете си в социалните мрежи от Възраждане. Към поста е прикачена и снимка на Нинова, която соцлидерът подарява кутия бонбони от бранда на президента Радев. Така от партията на Костадин Костадинов отговори на Нинова, която обяви намеренията си да покани лидерите на всички партии на среща, за да търси подкрепа за кабинет.


Така потенциални партньори за БСП остават само Продължаваме промяната (ПП), ДПС и Български възход (БВ). За да има мнозинство е необходимо всички те да се съгласят за общо управление или подкрепа, тъй като сборът им прави 125 депутати. Изключването на поне някой от тях проваля шансовете за кабинет.
Напомняме, че лидерът на БВ Стефан Янев беше уволнен от министерския си пост от Петков-Нинова навръх рождения си ден, след като първи посочи, че изнасяме оръжие за Украйна, което прави отношенията им обтегнати и поставя под въпрос евентуалната му подкрепа.


 Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тони Пеев до критично ниско доверие 17.01.2023 15:54

    Разбира се, троле, това, което пишеш е долна лъжа. Не само е изпълнено решението на НС, но и има отговор от ЕК в деня на връчване на мандата. И той е, че кабинетът Петков - Нинова вече е внесъл Плана и корекции по него могат да бъдат внесени единствено и само по изключение. Ако Петков - Нинова не бяха мислили и пробутвали само далавери, сега нямаше да се излагаме и да си затриваме енергетиката, което значи грабителски сметки за ток.

  • 001 критично ниско доверие 16.01.2023 19:06

    Защо предателя Радев и неговия пореден шмекер Пеканов не са внесли все още искане за предоговаряне на Плана за развитие, така както ги задължи НС? Не стига, че нарушава Конституцията, ами не изпълнява и решение на НС, до къде ще го докара американския стратег?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби