Свързани новини

16.01.2023 09:12

Радев пак дава третия мандат на БСП

Видян 4711 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът Румен Радев отново ще връчи третия кризисен мандат на БСП, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, което ще стане днес в 10:00 ч. на Дондуков 2. Напомняме, че това е последната възможност по Конституция за съставяне на кабинет в рамките на 48-о НС, а решението при кого да отиде е лично на президента и не се влияе от големината на парламентарната група.


Часове преди Радев да обяви избора си за партията-носител Борислав Гуцанов  (човекът на акцията Медуза) зам.-шеф на БСП коментира пред БНТ, че условието, което преди дни постави за третия мандат вицепрезидентът Илияна Йотова, оставя партията извън играта. Тогава тя заяви, че продължаването на политиките на служебното правителство е сред аргументите за избор на партията, на която ще бъде дадена папката.


Гуцанов обаче коментира, че Левицата има съществени различия с политиките на служебното правителство по отношение на оръжията за Украйна, закупуването на нови изтребители F-16 и ядрената енергетика.


"Голяма част от решенията, които се предлагат от политическите партии в този парламент и от служебното правителство противоречат на нашите виждания и на интересите на страната ни. Третият мандат има други особености по конституция. Той няма една седмица само. Действително, партията при която отива, трябва да положи усилия, за да направи контакт с всички възможни партии", посочи той. Друг близък до Нинова обаче тръби из София, че БСП била с големи шансове да нареди кабинет. Почти била готова.


Същевременно от другите политически сили в НС прогнозираха малки шансове за третия мандат на БСП. Още преди да стане ясно за решението на Радев, от ГЕРБ и Демократична България предрекоха бърз провал на Левицата. Делян Добрев коментира, че ако президентът даде третият мандат на Столетницата , то това означава нови избори.


“Ние БСП няма как да подкрепим, но уважаваме доста от политиките, които те водят”, коментира ден по-рано от Ямбол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Ще изчакаме да видим президента на кого ще даде мандата и ние ще участваме в разговорите при тях (всички потенциални партии), защото дори да се отиде на избори вече трябва да се мисли след пети избори - или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли системата, промяна на гласуванията, ако щете. Да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията победител, която и да е тя, мажоритарна система, ако щете, каквото и да бъде", коментира. Той предупреди, че или трябва да има правителство, или “да има промяна на избирателната система”.


Припомняме, че първите 2 опита за съставяне на правителство се провалиха. ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната (ПП) не успяха да съберат подкрепа в НС, за да излъчат кабинет.


От партията на Борисов като първа политическа сила предложиха състав на кабинет с номинация за премиер проф. Николай Габровски. Той обаче не събра нужното мнозинство в парламента.


Следващият мандат отиде при ПП като втора по големина политическа сила в НС. От формацията излязоха с нов подход. Те предложиха проект на декларация с националните приоритети, около които да се обединят политиците. Това беше и условието на ПП да предложи състав на МС. Документът също не успя да получи нужна подкрепа и така мандатът остана нереализиран и кандидатът за премиер от ПП акад. Николай Денков също върна на президента празна папка.



Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Пепи Москала 15.01.2023 23:31

    И кой ще дойде да ни спаси, Кой, кой, кой?В България има само ЕДИН ДОСТОЕН да дойде на власт! Единствено и само единствения кристално чист и неопетнен от кражби или лъжи, който заслужава и си седи на мястото още от времето на Хан Крум и Хан Тервел, като най-тачения и най-достойния досегашен политик, Негово Най-Високо Превъзходителство Господин Маршала, Академик Б. Борисов, целия нагизден в бял фрак с бяла папионка и с снежно бял цилиндър ще дойде и ще поеме власта от всичките досегашни окаляни и корумпирани псевдо политици,които ни тормозиха десетилетия! Кой друг, ако не Той ще ни спаси от тази безпътица и ще ни поведе към Светли Бъднини!

  • 001 вреден и унищожителен 15.01.2023 14:17

    Правилно са лепнали етикета на масона Радев отвъд окена като стратег. До тук всичко, което говори е обратното на това, което върши. Нищо добро за хората и държавата не е направил с неговите слугинажни служебни правителства. Пробутва ни анонимни и корумпирани хора, които вършат предателства и кражби. Така както нищо не знаехме за престъпните аферисти Кирчо и Кокорчо, така нищо не знаем за следвашия му шарлатанин Пеканов, който го играе глобалист и евроатлантик, но упорито крие комунистическата си и ДС обремененост на предците си. Стратегът на САЩ Радев ще унищожи тотално държавата и народа по заръка на шефовете си отвъд океана

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.