Това обяви премиерът Гълъб Донев, който бе на посещение на строежа на Националната детска болница в София – в район Горна баня

Свързани новини

13.01.2023 15:32

Срокът за предоговаряне на Плана за възстановяване може да бъде клопка: Премиерът Донев

Видян 734 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идната седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори с ЕК, за да уточни процедурата, по която страната ни може да предоговаря Плана за възстановяване и устойчивост. Обновяването на документа ще е продължителен процес, а срокът до 31 март, заложен от депутатите, може да постави клопка пред тази реализация.

Това обяви премиерът Гълъб Донев, който бе на посещение на строежа на Националната детска болница в София – в район Горна баня, предаде БНР.

Повод за думите му е вчерашното единодушно решение на депутатите за предоговаряне с ЕК на частта от Плана за възстановяване, която засяга затварянето на въглищните централи.

Служебният премиер запита дали българските депутати си представят, че могат да задължат до 31 март Европейската комисия да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост на България и да извърши съответните оценки. Според Донев, това отнема поне два месеца. Затова решението на Народното събрание задължава и останалите 26 страни членки да направят подобни стъпки.

"Представете си как Франция, Германия, Италия и другите държави-членки на Европейския съюз, трябва да се съобразят със срока, който определя Народното събрание. Това, което служебното правителство ще предприеме - още следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори консултации с Европейската комисия, с отделните структури нейни по това как да бъде, каква процедура да се следва за това решение на Народното събрание", каза Гълъб Донев.

Очаква се до края на месеца да е готова гласуваната от депутатите вчера отстъпка за горивата, допълни той и уточни, че по това правителството работи от края на миналата година. Ще има подоходен критерий и отстъпката няма да е за всички.

Относно шанса за съставяне на кабинет, премиерът Донев уточни, че може да се състави с третия мандат.

"Оптимист съм за това да има диалог. Всички линии, бариери, червени нишки, всичко, което депутатите използват в своя речник, за да обяснят сближение или раздалечаване между позициите на отделните партии, че ще намерят разума и че ще работят за това България да има редовно правителство, което да поеме и да решава най-наболелите проблеми”, каза Донев.

Той каза, че не е водил лично разговори с президента Румен Радев дали ще остане като служебен премиер, ако третият мандат не успее и бъде назначено второ служебно правителство.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 смърди и вони 13.01.2023 18:10

    Поредният шарлатанин Пеканов, който е изработил плана сега ще го разваля...? Защо този нов кирчококоровец е все още в служебния кабинет на мошеника натовец Радев, след като готви нов капан на българите с насилствено и преждевременно налагане на еврото в най-бедната и корумпирана държава, с народ измиращ от глад и болести???? На кого служи Радев и срещу какво?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей