Темата за третия мандат също стана част от дебата – от ГЕРБ изразиха съжаление, че президентът не може да връчи мандата на Комисията по енергетика, която показала как може да се постига консенсус по важни за България теми, а от "Възраждане" – предложиха мандатът да получи Искра Михайлова, която инициирала дискусията.

Свързани новини

12.01.2023 13:26

Предоговаряме с Брюксел затварянето на въглищните централи: НС

Видян 1171 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 187 гласа "За" парламентът задължи служебният кабинет да започне преговори с ЕС за предоговаряне на ПВУ в частта енергетика. Основната цел е запазване на въглищните централи в Маришкия басейн.

Против гласуваха 2-ма депутати от "Продължаваме промяната" (ПП), а 4-ма от ПП и петима от "Демократична България" се въздържаха, предаде БНР.

Дискусията продължи повече от 2 часа. Без възражения беше прието да се поиска отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%  и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изтъкна, че България е на първо място в Европа по намаляване на въглеродните емисии и вече сме постигнали целта за 2030 г.

"При положение, че ние сме отличникът на Европа, аз не разбирам защо трябва, и тази аргументи се надявам да бъдат използвани и от служебния или редовен кабинет при предоговарянето на плана, защо трябва ние допълнително да намаляваме с 40% въглеродния отпечатък на България."

Един от двамата гласували против консенсусното предложение от ПП Александър Дунчев обясни мотивите си така:

"Абсолютно не вярвам, че фирми, свързани с партията ни, не източват и тецовете, и енергетиката, не карат дървесина от горите ни да ги горим във... и да замърсяваме въздуха в тецовете. Защо не можем да се променим? Не искаме да се променим, защото всички сме в схемата, затова не искаме да се променим, затова не искаме да постигнем климатичните цели".

От ПП оспориха отказа от инвестицията за развитие на използването на геотермалната енергия, като половината от тази сума ще отиде за саниране на многофамилни жилища, защото според бившия премиер Кирил Петков били против схемите за саниране.

Темата за третия мандат също стана част от дебата – от ГЕРБ изразиха съжаление, че президентът не може да връчи мандата на Комисията по енергетика, която показала как може да се постига консенсус по важни за България теми, а от "Възраждане" – предложиха мандатът да получи Искра Михайлова, която инициирала дискусията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 тотални идиоти 12.01.2023 20:39

    Има ли други идиоти и дупедаваци като нас още 2022 г да са изпълнили изисквания по затваряне за 2030 г? Това е като предварителното пълно плащане на 8+8 самолета на хартия. До сега всички депутати, управляващи и хора от властта работят против собствения си народ на тлъсти заплати и бонуси, като се облаодетелстват и от рушвети и комисионни от тези, за които работят и лобират. Толкова измет на куп не е възможно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на